Zašto je lipa omiljeno drvo?

Mjesec lipanj ime je dobio po lipi koja je upravo tada najljepša i najmirisnija, ukrašena tisućama toliko nam korisnih cvjetova. U našim je krajevima vrlo česta, obično samonikla, ali nerijetko, na ljudima važnim mjestima, namjerno zasađena.

Zašto su je u pojedinim krajevima sadili i koje blagodati od lipe dobivamo provjerila je Sanja Pražen, novinarka Dobrog jutra.

Najduža aleja lipa nalazi se u Berlinu i duga je 2 kilometra. Druga, duga kilometar i pol nalazi se u najbogatijem hrvatskom selu, u Blatu na Korčuli.

Kako se baš tamo našla kad lipa i nije baš često drvo na Mediteranu? 

Na fotografiji iz 1911., kad je drvored zasađen vidi se da je nastao usred ničega, zapravo usred polja. Danas je to najfrekventnija Blatska prometnica, a kako Blato nema nazive već brojeve, ona je 1. ulica. Nastala je na polju koje su Blaćani nerado obrađivali, zvali su ga Zlopolje. Kako bi barem malo smanjili količinu zemlje, koju je po zahtjevu i naređenju bečkoga dvora valjalo obrađivati, dosjetili su se i posadili lipe. Navodno u čast kruni, pa neka se onda nađe netko tko bi to mogao osuditi ili ne daj Bože zabraniti! Širinu drvoreda odredili su vrlo praktično – tako da se između lipa mogu mimoići dva dobro natovarena magarca. Da su tada imali automobile, za koliko bi se tek Zlopolje smanjilo.

Baka Marija iz Komletinaca kod Vinkovaca kao i većina djevojaka u njezinoj mladosti upoznala je svog sad već pokojnog supruga na središnjem mjestu u selu – kraj crkve pod lipama.
Uz većinu crkava u Hrvatskoj zasađene su lipe ispod kojih bi se župljani rado sastajali i nerijetko donosili za zajednicu vrlo važne odluke. Je li to zato jer je lipa simbol slavenstva ili, kao što neki biofizičari objašnjavaju ima veze sa Shumanovom konstantom?

Naime, kako svaka stvar ili biće na zemlji vibrira na određenoj frekvenciji, njemački je fizičar Otto Winfried Schumann sredinom prošlog stoljeća ustanovio da je da zemlja od svojeg središta do ionosfere vibrira na frekvenciji od 7,9 Hz. To je i frekvencija čovjeka u opuštenom stanju, no kad je uzbuđen ili pod stresom vibrira na frekvenciji od čak 13 Hz. Lipa vibrira na sličnoj frekvenciji kao i zemlja, pa se čovjek uz lipu lako može smiriti, i na neki se način 'uzemljiti'.

Za smirenje se pije i čaj od cvijeta lipe koja u obitelji vjerojatno najpoznatijih hrvatskih travara Suban ima središnje mjesto. Od drveta lipe radi se medicinski aktivni ugljen koji smiruje probavu, a od unutarnjeg dijela kore radi se liko ili rafija.

Upravo sada pravo je vrijeme za berbu, cvijet valja ubrati za suhog vremena, osušiti ga na od sunca zaklonjenom mjestu i nakon toga čuvati ga na tamnom i suhom.