Luka Bekavac jedan od dobitnika nagrade EU-a za književnost

Na svečanosti u Bruxellesu dodijeljene su nagrade Europske unije za književnosti. Među dobitnicima je hrvatski književnik Luka Bekavac.

Nagrađivani hrvatski pisac Luka Bekavac jedan je od 12 dobitnika godišnje nagrade Europske unije za književnost (EUPL), koja se sedmu godinu za redom dodjeljuje najboljim novim autorima i najvećim europskim književnim nadama.
Nagradu Europske unije za književnost dobio je za svoj drugi roman Viljevo.

Na pitanje što za njega znači ova nagrada, Bekavac je rekao da je to pitanje koje se tiče budućnosti i da tek treba vidjeti što će značiti. Ja se nadam da znači mogućnost prijevoda, mogućnost dolaska do većeg broja čitatelja, mogućnost nekih neočekivanih tipova recepcije ovoga teksta, rekao je Bekavac.

Na svečanosti dodjele nagrada sudjelovao je i hrvatski ministar kulture Berislav Šipuš. Nakon više priznanja hrvatskom kulturnom stvaralaštvu u posljednje vrijeme, sada dolazi i ova nagrada jednom mladom književniku, kojeg je naša sredina prepoznala kada je dobio nagradu Janko Polić Kamov. Vjerujem da ovo priznanje njemu znači puno, a za našu kulturu i jezik još i više, rekao je Šipuš.

Nagradu dodjeljuje Europska komisija u suradnji s Europskom federacijom knjižara, Europskim vijećem pisaca i Federacijom europskih izdavača.
Dodjeljuje se iznimnim književnim talentima koji su u posljednjih pet godina objavili od dvije do pet knjiga a obuhvaća 36 zemalja uključenih u program Kreativna Europa za financiranje kulturnog i kreativnog sektora: 28 zemalja članica plus Norveška, Island, Lihtenštajn, Turska, Crna Gora, Makedonija, Srbija i Bosna i Hercegovina.

Uz Bekavca, ovogodišnji su laureati Carolina Schutti (Austrija), Gaelle Josse (Francuska), Edina Szvoren (Mađarska), Donal Ryan (Irska), Lorenzo Amurri (Italija), Undine Radzevičiute (Litva), Ida Hegazi Hoyer (Norveška), Magdalena Parys (Poljska), David Machado (Portugal), Svetlana Žukova (Slovačka) te Sara Stridsberg (Švedska).