Restauratorski radovi u pavlinskom samostanu u Lepoglavi

Restauratori Hrvatskog restauratorskog zavoda vrijedno rade na obnovi fresaka u lepoglavskom samostanu, točnije u prostoru nekadašnje pavlinske apoteke.

Sa zidova apoteke skidaju debele slojeve kreča kojim su godinama premazivane freske, što zbog kuge koja je davno zaprijetila Lepoglavi, a što iz neznanja bivših zatvorskih vlasti koje su prostor pavlinske apoteke u prošlim vremenima pretvorile u košarašku radionicu.

S napretkom radova na zidu se pojavljuju segmenti fresaka koje su motivima vezane za prostor apoteke na čijim su zidovima naslikane. Najvjerojatnije ih je naslikao poznati barokni freskoslikar Ivan Ranger, na što upućuju slikarski detalji karakteristični upravo za Rangera, ili članovi njegove slikarske škole.
Na žalost, freske su dosta oštećene, čak do te mjere da nedostaju određeni segmenti pa će nakon skidanja kreča uslijediti mukotrpan rad na njihovoj obnovi koju financira Ministarstvo kulture.

Kako radovi napreduju za emisiju Dobro jutro, Hrvatska otkrili su upravitelj samostana mons. Andrija Kišiček te Miroslav Jelenčić, konzervator-restaurator: