Rekonstrukcija bitke kod Siska iz 1593.

22. lipnja 1593. nakon višegodišnje opsade Grada Siska kršćanska je vojska velikom pobjedom zaustavila osmanlijsko napredovanje prema zapadu Europe. Podno zidina sisačkoga Staroga grada, uprizorenjem bitke, Siščani i njihovi gosti prisjetili su se kako je to izgledalo prije više od 400 godina.

Bogata je i slavna Sisačka povijest. U tom bogatstvu posebice se ističe velika pobjeda kršćanske hrvatske vojske nad turskim osvajačima podno zidina Staroga sisačkoga grada 22. lipnja 1593. Turska vojska predvođena Hasan-pašom Predojevićem stigla je pred zidine grada s namjerom da zauzme Sisačku utvrdu koja im je posljednja prepreka na putu osvajanja Europe.
Na prostoru između Save i Kupe sukobilo se 12 tisuća Turaka s malobrojnim hrvatskim braniteljima predvođenim banom Tomom Bakačem Erdödyjem. Prisiljeni na povlačenje, Turci su morali i zaplivati pri čemu se velik broj njih utopio, a među njima i sam Hasan-paša.

U uprizorenju bitke kod Siska uživali su mnogobrojni Siščani i njihovi gosti. Sva korištena oprema načinjena je ručno i vjerna je kopija originalnih predmeta i odjeće iz toga doba. Najmlađi su iskoristili svaki trenutak i uživali tamo gdje još, barem na kratko i sami mogu postati vitezovi.

Zahvaljujući brojnim udrugama koje se s ogromnom ljubavlju i entuzijazmom rado odazivaju na ovakve događaje vjerni prikaz viteških borbi i ratovanja je samo dio turističke ponude u kojemu posjetitelji uživali. Bilo je tu vojnih tabora, naoružanja, i drugih elemenata srednjovjekovnog života. Hrvatska ima veliki potencijal dodatno razviti povijesni turizam koji tek treba iskoristiti.