Tvrđava sv. Ivana uskoro će postati dječja tvrđava

Tvrđava sv. Ivana, danas zapuštena drevna ostavština, uskoro će postati dječja tvrđava. Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac stoga je pokrenulo opsežna arheološka istraživanja oko tvrđave. Projekt njezine obnove Grad namjerava aplicirati na europske fondove. No, prije toga tvrđava  mora postati vlasništvo grada.

Arheološka istraživanja pokrenuta su u suradnji sa šibenskim Muzejom i Konzervatorskim odjelom. Istraživanjima će se utvrditi stanje na mjestima gdje se danas više ne vidi dobro gdje su na prostoru nekadašnje tvrđave i uz nju bili obrambeni zidovi ili jarci.

Istodobno s ovim zemljanim radovima, vodi se i papirnata bitka. Naime, tvrđava svetog Ivana još je - u vlasništvu države. Šibenik ju želi vratiti u svoje vlasništvo. 

Na tvrđavi bi se, naime, trebao urediti edukativni kampus za izučavanje mediteranskih utvrda. Pa članovi Društva Juraj Dalmatinac lobiraju kod raznih ministara da ubrzaju postupak prijenosa vlasništva jer nije riječ o komercijalnom projektu već onom od općeg javnog interesa.