Hassan Abdelghani - omiljeni pulski fotograf

Nečije nas životne priče toliko fasciniraju da ih moramo ispričati. Takav je i Puljanima omiljeni fotograf Hassan Abdelghani, koji se nakon godina lutanja odlučio smjestiti na jugu Istre i postati glavnim pokretačem i akterom kulturnim zbivanja ondje.

Hassan Abdelghani je rođen u Osijeku, odrastao u Kairu, a proveo život u Kopenhagenu. Zadnjih se deset godina nastanio u Puli. Za sebe kaže da je građanin svijeta, a drugi ga vole nazivati egipatskih šokcem. I gdje god dođe, postane glavna faca društvene klike, jer njegova sklonost umjetnosti, druželjubivost i zaigranost privlače ljude poput magneta. On je, ponaprije, fotograf.

Film je njegova druga najveća ljubav. Za života u Danskoj imao je sreće surađivati s velikim redateljskim imenima poput Thomasa Vitenberga i Larsa von Triera, samo zato jer je imao hrabrosti doći na razgovor za posao na Danskoj filmskoj akademiji.

Najveći je trag na danskoj kulturnoj sceni ostavio svojom, sada već glasovitom foto školom Global foto skole koja je surađivala s praškom akademijom i Motovun film festivalom.

No, možeš biti super talentirani umjetnik, ali ako nastupiš u reklami - popularnost strelovito raste. Njega i glumca Zlatka Burića Kiću u Danskoj su proslavile reklame za pivu.

Ipak, uz svu slavu i luksuzan životni sti u Danskoj, zaželio se Hrvatske i mora. Odluka je pala da to bude Pula. Nije dugo trebalo da njegova galerija Makina postane centar kulturnih zbivanja istarskog juga.