400 godina viteške tradicije na Korčuli

Na Korčuli je živo, pleše se ples od boja, ukrštaju se mačevi, otvoren je Festival viteških igara koji će predstaviti moreške i kumpanije, poznate mačevalačke plesove tog otoka, a trajat će sve do kraja kolovoza.

Vitezovi u ponosnom ophodu, kumpanije iz Vele Luke, Blata, Smokvice, Čare i Pupnata, Moštra iz Žrnova i moreška iz Korčule. Cijeli otok na jednome mjestu i njihovi gosti s Lastova, Lastovski pokladi. Više od 400 godina viteške udruge na otoku Korčuli brižno čuvaju tradiciju izvođenja mačevalačkih plesova. Gotovo svako mjesto na otoku ima svoju vitešku udrugu. Zahvaljujući ovom Festivalu, ta baština predstavlja se u izvornom ambijentu kao prvorazredna atrakcija.

Svjetski poznata plesna etnologinja profesorica Elsie Ivancich Dunin sa Sveučilišta UCLA u Los Angelesu nakon što je korčulanske vitezove prvi put vidjela 1997., organizirala je dva iznimno uspješna stručna simpozija, a višegodišnjim istraživanjem i prezentacijama iznimno pridonosi promidžbi hrvatskog i korčulanskog folklora.

Domaćini su sve besprijekorno pripremili i s pravom mogu biti zadovoljni. Ovo je poseban, jedinstven doživljaj, na jednom mjestu vidjeti sve kumpanije otoka Korčule, moštra i moreška, za nas koji živimo na otoku. A sigurni smo da će i naši gosti pamtiti ove trenutke vrlo, vrlo dugo, i da će nam se rado ponovno vraćati, ističe Hana Turudić, direktorica Turističkog ureda TZ grada Korčule.

Impresivne su tradicionalne odore i brojni atraktivni plesni pokreti. Temeljna ideja je šušur, što bi naš narod rekao, po gradu. Za promjenu od prošle godine, jedan dio odvija se na rivi, a drugi kreće ovdje i obilazi se grad u jednom bogatstvu kolorita, kaže Goran Oreb, umjetnički voditelj Festivala

Ni domaćini ni posjetitelji ne kriju oduševljenje osobito moreškom, borbom za djevojku, simboličnom svevremenskom borba između dobra i zla. A u Korčuli dobro uvijek pobjeđuje.