Dani satire: "Ko rukom odneseno" odnijelo glavne nagrade

Svečanom dodjelom nagrada u subotu su završeni 39. Dani satire Fadila Hadžića, a dobitnik velike nagrade Večernjeg lista za najbolju predstavu u cjelini je autorski projekt Bobe Jelčića Ko rukom odneseno u izvedbi Teatra &TD iz Zagreba.

O festivalskim nagradama odlučivao je tročlani Ocjenjivački sud, kojega čine dramaturg i kazališni kritičar Hrvoje Ivanković, dramska umjetnica Jelena Miholjević te novinarka i kazališna kritičarka "Večernjeg lista" Bojana Radović.

Po njihovoj odluci, večeras je u satiričkom kazalištu "Kerempuh" dodijeljena nagrada za najbolju režiju Andrasu Urbanu za predstavu Životinjska farma Georgea Orwella u izvedbi Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) Ivana pl. Zajca Rijeka.

Glavna nagrada za mušku ulogu Mladen Crnobrnja Gumbek pripala je Marku Makovičiću za ulogu u autorskom projektu Bobe Jelčića Ko rukom odneseno, a uloga u istoj predstavi donijela je i nagradu za najbolju žensku ulogu Ivani Krizmanić.

Igrajući ulogu Adama u predstavi Razbijeni vrč Heinricha von Kleista, u režiji Igora Vuka Torbice i izvedbi Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, Nebojša Glogovac osvojio je nagradu "Ivo Serdar" za ulogu najbolje prihvaćenu od publike.

Nagradu "Sabrija Biser" mladom glumcu za uspjelo interpretiranu ulogu karakterne komike dobio je Valentin Kostadinovski za ulogu Starca u predstavi Aristofana i Nataše Poplavske Lizistrata, u režiji Nataše Poplavske i izvedbi Teatra komedija iz Skoplja.

Dodijeljeno je i pet ravnopravnih glumačkih nagrada te tri posebna priznanja.

Glumačke nagrade pripale su Svetozaru Cvetkoviću, Gojmiru Lešnjaku Gojcu, Jerku Marčiću, Heleni Peršuh i Tanji Smoje.

Ansambl predstave Kako smo preživjele po motivima eseja Slavenke Drakulić i pričama glumica u režiji Dine Mustafića i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) dobio je priznanje za kolektivni glumački i autorski doprinos.

Isto je priznanje dobio i ansambl predstave Jazavac u Kerempuhu, autorskom projektu Olivera Frljića u izvedbi Satiričkog kazališta Kerempuh.

Staša Zurovac dobio je posebno priznanje za koreografiju i scenski pokret u predstave Razbijeni vrč Heinricha von Kleista u režiji Igora Vuka Torbice i izvedbi Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

Dani satire Fadila Hadžića okupio je od 5. do 20. lipnja najbolja komediografska i satirička djela hrvatske kazališne produkcije i regije, a izvedeno je 12 predstava kazališnih ansambala iz Hrvatske, Makedonije, Srbije, Crne Gore i Slovenije.

Nakon izvješća Ocjenjivačkog suda i svečanosti dodjele nagrade festival večeras završava predstavom "5žena.com" redatelja Renea Bitorajca, te koncertom kazališnog banda "Chische Lische" i njihovih gostiju iznenađenja.