Vrtna bajka u zagrebačkim Remetama

Onaj trenutak kada Valerija Osrečak Ključarić odbaci sandale i bosa se razleti vrtom za nju je neprocjenjiv.  Reći će sretno, očarana lipanjskim koloritom svog vrta u Remetama. Na samo 5 km zračne linije od središnjeg zagrebačkog Trga Josipa bana Jelačića gotovo seoska idila, kraj pun zelenila.

Najljepše je ujutro između pet i šest kada počinje prvo zalijevanje vrtova. Mirisi i zvukovi tada su najintenzivniji, a svjetlucanje rose stvara ugođaj bajke. Večernji smiraj donosi drugu vrstu ljepote. U ritualima zalijevanja posebno uživa Valerijina kći Lana, kaže da je taj njen zadat opušta nakon napornog dana. Najljepše su joj veličanstvene i graciozne ruže.

Na osunčanim otočićima ispod prozora sunča se lavanda. Kao da je negdje uz more. U opuštajućem ugođaju cijela se obitelj preporodi. Svi radom u vrtu ispucaju nakupljenu dnevnu dozu negativne energije, suprug košnjom, Lana zalijevanjem, a Valerija plijevi, orezuje… I starija generacija uskače kada treba, majka zaljeva revno vrt kad je obitelj na putu, a bez tatinih savjeta ni vrt ne bi bio tako lijep, uvjerena je gospođa Valerija. Vrt okuplja cijelu obitelj.

Okružene raznobojnim cvjetnicama i rajčice čekaju svoje najljepše boje.
Brežuljkasti vrt prepun je voćki, trešanja, marelica, kupina pa slastica i sokova u kući nikada ne manjka. Vrtnu idilu zaokružuje košnica koja uljepšava vrt, dok pčele uživajući u njemu oplode voćke i svojih domaćina i susjeda, a na koncu bude i meda. I slatkih priča! Ispričanih uz kavicu u ugodnoj hladovini vinove loze otkuda puca pogled na raskošne kolorite njihova vrta, ali i slične prizore na susjednim brežuljcima.