Vinil je ponovo u modi

Glazba se danas sluša na CD-u, mp3-u, iPadu, YouTubeu, ali i na gramofonskim pločama. Prepuštanje glazbi i ugođaju zvuka s gramofona, sve je draže ljubiteljima glazbe.

Dok jedni govore kako CD uz YouTube i druge internetske kanale gubi svoju važnost, drugi se okreću gramofonskim pločama. Negdje 90-ih CD je bio u svome zenitu. Ploče su se stvarno rasprodavale  po nikakvim cijenama. To su zapravo bile kolekcije kunu po komadu. Stvarno se ne cijene ploče u to doba. Prije 5, 6 godina ploče se opet počinju cijeniti i dolazimo do te situacije da odjednom imati ploču postaje stvar trenda, govori Tomislav Gaži, vlasnik Free Birda. On ih je zavolio još u djetinjstvu kada je od polubrata na dar dobio tri ploče. Još se sjećam, to su bile dvije ploče Queena i jedna Bad Company. Ubrzo nakon toga shvaća da do novih može doći i razmjenom na Cvjetnom placu.

Vremenom je počeo i prodavati ploče na zagrebačkom Cvjetnom trgu. Prvu trgovinu otvara 1994. na Gornjem gradu. Pet godine poslije zatvara je i otvara trgovinu Free Bird, danas jednu od najvećih i najpoznatijih u Zagrebu. Ono što se najviše traži je rock glazba s kraja 60-ih, pa do 70-ih 20. stoljeća. To je ono što se u širokom smislu kaže progresive rock, pa nekakvi drugi žanrovi iz tog doba, zatim jazz koji se uvijek traži.

Posljednjih godina su, kaže, hit su 80-e prošlog stoljeća. Osobito domaći rock iz tog doba, primjerice prvi album grupe Drugi način. Drugi način je tim izdanjem ponudio cijelu priču koja se veže i preklapa s fotografijama. Vidi se da je vrlo bitan taj vizualni dio i njegov odnos s onim što je na samoj ploči.

Mislav Miličević također smatra da je ploča medij koji nudi poseban doživljaj – i vizualni i glazbeni. Zavolio ih je na početku fakulteta. Sada ih ima na stotine u svojem domu. Kada nemam što raditi, minimalno pola sata jer mi se inače ne isplati uključivati, odem na svoju policu i pogledam što se nudi trenutno ili što sam nedavno kupio i izvadim ploču, legnem na krevet i 'laganini' uplovim. Ploče su mu, kaže, otkrile neke sasvim nove glazbene žanrove. Ne znam bi li poslušao ijedno jazz izdanje da nije bilo ploče, a sada imam u kolekciji preko 100 albuma, što znači da sam pokrio jazz, bar osnovno. Kada kupujem planski to je novi indie. Nezavisna glazba širokog spektra.

Mislavu za ploče nije problem izdvojiti više novca. Ima i svoje omiljeno mjesto za kupnju, kada tamo uđe prvo malo popriča s prodavačima o novim izdanjima i grupama, pa se zavuče među ploče i 'kopa'. Svoje znanje o glazbi pokazuje i na tematskim kvizovima. Proučavajući vinile, naučio je još jednu zanimljivu činjenicu: master acetator od kojeg se prave ploče proizvode samo dva proizvođača na svijetu, pa nema dovoljno aparature za proizvodnju. Želi li neki glazbenik ili bend da mu se napravi ploča, morat će biti strpljiv. Onoliko koliko su i ljubitelji ploča kada prebiru po kolekcijama.