Slastice od latica


Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Antonije Zelenika iz Velike nedaleko od Požege podignulo je plantažu šipka na hektar i pol površine. Nakon proizvodnje  domaće marmelade od plodova šipka sada su otišli i korak dalje. Od nježnih latica ove ljekovite biljke spravljaju domaće čajeve, sokove, ali i marmeladu.

Od ranog proljeća pa sve do kasne jeseni Antonija i njezina obitelj na plantaži šipka imaju pune ruke posla. Jer sve rade ručno. Nježne latice šipka sada ručno beru kako bi ih iskoristili za mirisne sokove, čajeve, ali i  marmeladu po domaćoj recepturi. Od ružinih latica se može mnogo proizvoda raditi, kao na primjer slatko od ružinih latica. Gospođa Antonije radi  ekstra džem od ružinih koji je sama smislila, a  svi koji su ga probali su zadovoljni. Priprema i novu kombinaciju čaja od ružinih latica s dodatkom ploda šipka, listova i mladih šipkovih izdanaka, koji bi trebao biti pravi zimski čaj dobar u borbi protiv prehlada.

Sve je više onih koji podižu plantaže ljekovitog bilja, ali i onih koji traže domaći šipak od kojeg se radi specifičan i fin džem. No, džem od latica gospođe Antonije jedinstven je. Savjete oko plantažnog uzgoja šipka rado svima daje. Posla na plantaži šipka ima mnogo. Kako je riječ o ekološkom uzgoju i tu Antonija ima osebujan pristup zaštiti. Svoje bilje šprica propolisom protiv bakterijskih oboljenja, čemu se ljudi čude zbog skupoće tog preparata. Propolis nije skup ako je za zdravlje, odgovara im Antonija i dodaje da je djelotvoran i za bilje i za ljude. Zato ne čudi što Antonija i njezina obitelj bez problema plasiraju svoje proizvode.