Kotli, mjesto mira i uživanja

Dolaskom lijepog vremena, šteta je vikende provoditi u četiri zida. Ekipa Dobrog jutra predlaže kamo otići ovoga vikenda, osobito ako vam je dosta gradske buke.

Selo se zove Kotli, nadomak je gradića Huma i ondje ne živi nitko već više od 40 godina. No, bez brige, nije to selo duhova, ima itekako sadržaja za turiste. A ako vam ni to nije dovoljno, tu je priroda koja sve nadomješta.

Kotli ili Kotle- pitanje je sad? Nećete pogriješiti ako malo kažete jedan,a  malo drugi naziv. Važnije od toga je da doživite tamošnju nezagađenu ljepotu. Možete samo zamisliti kako li je u tom selu pusto kad mu je pust i najbliži grad, malecki Hum. Nema u Kotlima više ljudi, a niti vode.

Dean Prodan, turistički vodič objasnio je kako je mjesto dobilo ime. Kao što vidite, oko mene kotli, rijeka Mirna je u svom kamenom vapnencu napravila kotlove, e pa po tome ime Kotli. Idealna filmska scenografija, prve su pomisli filmoljubaca. Oni koji vole povijest, nahranit će znatiželju pričom o 17 obitelji koje su nekoć živjele u selu, dok će oni koji vole bajke i horor štorije uživati kad čuju da su seljani Kotli, u nedostatku crkve, morali graditi kapelice kako bi se zaštitili od zločestih štriga. Hum je bilo središte, a ovo je bilo jedno obrtničko mjesto, imali su dva krojača, kovačija je bila, tu su živjela i dva-tri svirača, svaki vikend je bilo muzike i plesa, opisuje Dean. Danas nažalost samo vikendaši, prazno je, mjesto se praznilo kao i sva istarska sela tamo 60-ih godina prošlog stoljeća, odlazili su ljudi trbuhom za kruhom. Ima i druga sela, nper. Benčići, puno velikih lijepih sela koja su potpuno prazna.

Ipak, dvoje upornih koji se ne mogu nauživati ljepota Kotla su supružnici Palmira i Bruno Bužić. Gospođa Palmira je kao djevojka otišla iz Kotli, ali danas svakoga dana ima volje sa suprugom iz Buzeta doći ovdje i provesti dan malo u vrtu, malo na klupici ispred kuće, a najviše družeći se s turistima nutkajući ih rakijicama.

Što raditi u Kotlima? Uživati u prirodi – šetati, penjati se, biciklirati, točati nožice, a ako imate sreće, možda se možete i kupati. Doduše, tijekom ljeta, kada nema kiše, dva mjeseca korito zna biti suho. Stoga, kupanje je trenutačno dobro samo za punoglavce. Terasa jedine konobice, bazen s pogledom na prekrasnu prirodu i osam renoviranih apartmana dovoljan su razlog da pobjegnete s gradskog asfalta u prirodni istarski wellness. I pritom, obavezno zaboravite punjač za mobitel.