Medulinska vjetrenjača


Medulin, danas najturističkije mjesto južne Istre nekada je bilo isključivo orijentirano na poljoprivredu. Zaštitni znak Medulina bila je vjetrenjača – odnosno mlin. Danas je vjetrenjača turistička atrakcija, a već najesen vratiti će joj se nekadašnja funkcija.

Oko medulinske vjetrenjače, odnosno staroga kako Medulinci kažu malina, ovih dana živo kao i nekada. odnosno potkraj 19. stoljeća. Tada je rovinjska obitelj Pošić kupila zemlju u Medulinu i sagradila jedan mlin na vjetar jedan na paru. S ponosom nam o tome govori Simeone Ukotić, prapraunuk Ivana Pošića. Pošići su bili vlasnici mlina do 1. svjetskog rata.

U medulinski mlin žito se dopremalo i kopnom i morem čak sa Suska, Unija i Lošinja. Oko mlina se i noćilo. Medulinska je vjetrenjača bila jedina na Sredozemlju, takvih nije bilo čak ni do Irana. Imala je pokretni krov i osam jedara. Mlin će se uskoro u potpunosti obnoviti. Jedra bi se trebala zavrtjeti najesen, kada bi ne samo turisti već i domaći ljudi mogli ponovno kupovati brašno mljeveno na stari način.