Postanite Rimljani na jedan dan

U arheološkom parku u selu Ščitarjevu nedaleko od Velike Gorice održava se manifestacija Proljeće u Andautoniji. Tema ovogodišnjeg programa, koji traje do nedjelje, je moda u rimskom gradu. Program traje od 12 do 18 sati. Ulaz je slobodan, a organiziran je i prijevoz sa zagrebačkog Zrinjevca.
 
Na području sela Ščitarjevo nalaze se ostaci rimskog grada Andautonija koji nazivaju i Rimskim Zagrebom. Prva iskapanja na tom području počela su potkraj 70-ih godina 20. stoljeća, a 1994. otvoren je arheološki park. Znamo da je grad imao ulice, zgrade, javni dio, vodovod, kanalizaciju… Sve ono što je bio sadržaj rimskih gradova u to vrijeme, od 1. do 4. stoljeća. Na lokalitetu se mogu pratiti faze te izgradnje i širenja grada zahvaljujući istraživanjima u novije vrijeme i nekim novim metodama kao što su geofizikalna istraživanja koja nam otkrivanju što se nalazilo ispod zemlje, govori Dora Kušan Špalj, voditeljica arheološkog parka Andautonija
Stanovnici Andautonije bavili su se brojnim obrtima, a izvan gradskog središta i poljoprivredom. Računamo da je taj širi prostor rimskog grada bio 16-ak km² gdje još uvijek nalazimo prigradske sadržaje, ceste koje su prilazile gradu vrlo slično kao i u drugim rimskim gradovima.
Manifestacija Proljeće u Andautoniji dočarava što se u gradu radilo, kako su se njegovi stanovnici odijevali, čime su se hranili i kako su se  zabavljali. Tako možete vidjeti radionice, koje inače djeca prolaze svakodnevno kada dolaze sa školom, ali u malo većem obimu. Razno razni obrtnici proizvode nakit, keramiku, rimske mirise, možete napraviti rimsku frizuru, obući se kao rimljani i tako malo oživjeti grad, opisuje Nikoleta Perok, kustosica Arheološkog muzeja u Zagrebu. Učenici drugih razreda zagrebačke osnovne škole Vrbani okušali su se u pisanju na pločicama prekrivenim voskom te sudjelovali u zabavnim igrama.
Uz brojne radionice izrade nakita i parfema, u nedjelju ćete se u Andautoniji moći našminkati i odjenuti odjeću kakvu su nekada nosili Rimljani i Rimljanke te sudjelovati na modnoj reviji.