Izabrana najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji

Brodsko kolo tradicionalno počinje u siječnju smotrom pučkih igrokaza. Tijekom godine održe se i deseci priredbi koje njeguju izvorni folklor u svim oblicima - od pisane i govorene riječi, starih običaja, pjesama i igara, do smotri svirača na starim instrumentima. Središnji pak dio, sredinom svakoga lipnja, već se nekoliko godina održava na gotovo prirodnoj pozornici barokne tvrđave Brod. I ovaj je put na središnjoj smotri nastupilo više o 30 izvornih folklornih društava.

Svake godine sve je više sudionika. Ove godine do kraja manifestacije u prosincu nastupit će više od 5000 izvođača iz cijele Hrvatske. Uz zabavnu i etnološku vrijednost koju ima, Brodsko je kolo sve više i turistička atrakcija.

Posebno atraktivan dio središnje priredbe je i večernji izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji. Ove godine došlo je 30 djevojaka iz Hrvatske i dijaspore. One su predstavile nošnju svoga kraja, a uz svaku su bili osječki Hrvatski sokoli koji već godinama prate lijepe djevojke. Kao najljepša odabrana je Marijana Dominiković iz Tolisa, BiH.

Najstarija smotra izvornog folklora u Hrvatskoj, Brodsko kolo, i završava kako sam naziv nalaže - velikim brodskim kolom, slavonskim drmešom u kojem uz izvođače sudjeluju i stotine gledatelja.