'Radnička klasa ide u raj'

Radnička klasa možda ide u raj, ali sigurno živi u paklu kapitalizma i stenje pod bremenom dugova. No i ta je surova stvarnost dobar motiv za umjetnički izričaj. Umjetničkim očima gledano, radnici su danas iz društveno bitnog čimbenika prešli u potrošnu robu.

Instalaciju Ispraćaj radničke klase izveo je beogradski akademski kipar Mrđan Bajić danas u podne na južnom platou MSU-a. Instalacijsku skulpturu poznatog umjetnika na europskoj kiparskoj sceni i ovom prilikom možemo dvostruko iščitati. Jer kako sam autor Bajić tvrdi, upravo je Fićo u našim sjećanjima ostao spoj barbike i supermena regije, nosač potencijalne budućnosti koja nikada nije došla. Slika prekomjerno opterećenog, uslijed nemoguće situacije.

rvu varijantu tog djela s biciklima kao prijevoznim sredstvom realizirao je 2008. u Rivoliju, a potom i u Torinu. Naslov umjetnik preuzima iz istoimenog talijanskog filma redatelja Elia Petria iz 1971. godine, a razlike u izvedbama kiparske instalacije umjetnik vezuje uz društveno, političko i ekonomsko okruženje gdje ju realizira.