Glazba i grad: Francuska glazba u ozračju tambure

U suradnji s Francuskim institutom i Gradom Zagrebom, te Koncertnom direkcijom kao organizatorom, i ove godine Glazba HRT-a slavi Svečanost glazbe!

Stvarati glazbu – moto je inicijative pokrenute još 1981. pri francuskom ministarstvu kulture. Učiniti glazbu dostupnu svima i svugdje, potaknuti amaterske i profesionalne glazbenike na muziciranje izvan strogih okvira koncertnih dvorana, na otvorenim prostorima, doprijeti do što šire publike - ideja je koja je zaživjela već sljedeće, 1982. godine u Parizu kao Fête de la musique - Svečanost glazbe – dan na koji se glazba slavi kao umjetnost koja jednostavno čini život ljepšim. Ideja se od tada pretvorila u međunarodni fenomen: širom svijeta, na prvi dan ljeta, 21. lipnja, organiziraju se besplatni koncerti svih glazbenih žanrova okupljajući ljude na nekonvencionalnim otvorenim prostorima u opuštenoj atmosferi druženja i uživanja u glazbi.

Kao i prošle godine, ne samo na 21. lipnja, već i dan ranije, 20. lipnja, prostor takvoga užitka bit će zagrebački Tomislavov trg na kojemu će četiri ansambla HRT-a – Tamburaški orkestar, Jazz orkestar, Zbor i Simfonijski orkestar – u najboljoj maniri profesionalnog muziciranja Zagrepčanima i svima koji se u gradu zateknu ponuditi širok repertoarni raspon francuske glazbene tradicije: od šansona i manouchea ili gipsy jazza, do najpoznatijih ostvarenja francuskih skladatelja umjetničke glazbe! Ansamblima će se pridružiti vrsni hrvatski glazbenici te gosti iz Francuske koji na Tomislavov trg stižu sa svjetskih pozornica: trubač David Guerrier i violončelist Edgar Moreau.

Ovogodišnje događanje Glazba i grad dio je Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj koji će se od svibnja do rujna 2015. godine odvijati u cijeloj Hrvatskoj. Program multidisciplinarnog karaktera s više od 150 događanja u 22 grada, hrvatskoj publici predstavlja francusku kulturu u njezinoj punoj raznolikosti i bogatstvu, istovremeno je upoznajući s inovativnim dostignućima Francuske.

Izravni prijenosi oba koncerata na Radio Sljemenu.
Izravni prijenos koncerata Tamburaškog i Jazz orkestra HRT-a 20. lipnja na HTV3.
Izravni prijenos koncerta Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a 21. lipnja na HTV1.


Ulaz slobodan na sve koncerte je slobodan.

Ekipa Dobrog jutra zavirila je jučer u Studio Mozart na probu Tamburaškog orkestra kojima ravna Siniša Leopold i Ane Opačak, svima znane natjecateljica HRT-ove uspješnice 'The Voice – najljepši glas Hrvatske'.