Znate li koja je najugroženija životinja u Hrvatskoj?

Dođete li danas u 18 sati u Veliku dvoranu Matice hrvatske u Zagrebu  doznat ćete sve o slatkovodnim ribama Hrvatske, najugroženijoj životinjskoj skupini u Hrvatskoj.
O slatkovodnim ribama govorit će prof. dr. sc. Milorad Mrakovčić sa Zoologijskog zavoda Prirodoslovno-matematičkog fakulteta koji je prije predavanja našao vremena i gostovao u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.
Hrvatsku nastanjuje 150 vrsta i 52 endemske vrste riba što ju stavlja na drugo mjesto po bogatstvu ribljim vrstama u Europi. Prva je Turska koja ima više, što ne čudi jer se Turska prostire na dva kontinenta. Engleska, primjerice ima 'samo' 60 vrsta slatkovodnih riba. U Hrvatskoj ima 50 endema u slatkim vodama i dva u morskoj sredini.

Profesor Mrakovčić kaže da je interes za ribe ogroman u svijetu. Oko 900 milijuna ljudi posjećuje akvarije, primjerice akvarij u Pekingu ima godišnje 17 miliona posjetitelja.

Akvaristika je ljubav prema isječku prirode, ističe prof. Mrakovčić koji i na fakultetu ima akvarij sa svima endemskim vrstama Hrvatske. Osim što ih tako proučava, zatrebali može ih naseliti tamo gdje bi eventualno nestale.

Na današnjem predavanju posvećenom ugroženim i rijetkim vrstama slatkovodnih riba Republike Hrvatske prof. Mrakovčić upoznat će slušatelje sa slatkovodnim ribama koje su zbog opterećenosti slatkovodnih ekosustava najugroženija skupina kralježnjaka, a možda i životinja općenito. U predavanju će se koristiti materijal upravo izašle nove knjige 'Hrvatske endemske ribe'.

Znanstvena djelatnost profesora Mrakovčić obuhvaća raznolikost, zaštitu, sistematiku i ekologiju  endemskih vrsta riba Hrvatske. Koautor je triju knjiga i pedesetak znanstvenih radova. Vodio je istraživačke projekte: Rijetke i ugrožene ribe Hrvatske; Raznolikost i staništa slatkovodnih riba Hrvatske; Biodiverzitet faune vodenih i vlažnih staništa delte Neretve te Raznolikost, održivost i značajke zajednica slatkovodnih riba Hrvatske.