Čudesna šuma Žutica

Šuma Žutica nalazi se na samoj granici Lonjskog polja. Okružena tokom rijeke Česme, stare Lonje i umjetnog kanala Lonja-Strug. Baš kao i Lonjsko polje svake jeseni i u proljeće biva poplavljena. 

Prostire na 6 000 hektara, okružena rijekama i isprepletena brojnim mrtvim vodenim rukavcima - šuma Žutica jedna je od najvećih poplavnih šuma kod nas. Već sam položaj šume daje naslutiti da je pravi vladar Žutice voda, u prvom redu poplavna, koja se javlja periodički, sezonski, uslijed većih sezonskih kiša. No međutim do poplava može doći naglo i polovicom godine kao što je to bilo ove godine, ističe Zoran Ožetski, fotograf.

Voda je ta  koja određuje izgled i vrste šumskih zajednica. U dijelovima gdje se zadržava duže vrijeme ili čak cijele godine razvile su se šume crne johe, jasena i vrbe kao i raznog močvarnog raslinja.

Ljubav prema fotografiji Zorana je godinama vukla u šumu Žuticu i naposljetku se, kaže, zaljubio u nju. S vremenom su i brojni prijatelji počeli raditi zajedno s njim na očuvanju prirodnih bogatstava svoga kraja.

Prije dvadesetak godina, u Žutici je nastanjen dabar. Pušten je samo jedan par, a kasnije se brojka se popela na 47, od toga 24 ženke. Nešto je dabrova pušteno u rukavcima rijeke Drave kod Legrada i u šumi Česma. Ta populacija se sada proširila te je narasla nizvodno, a zanimljivo je i uzvodno, iako je prirodna migracija dabra nizvodno, objašnjava Damir Škender iz Društva prijatelja prirode Ivanić Grad.

Vjerojatno ne postoji stanovnik okolice Ivanić-Grada ili Križa koji nije čuo za pašnjak 'Gospođica ili 'Behec' na samom rubu šume. To su poplavna polja na kojima ljudi napasaju konje, kravu i stoku, a kada voda naiđe stoka se povuče u više dijelove Žutice. U višim dijelovima šume poplava gotovo da ne dolazi ili se voda zadržava kratko vrijeme. Idealni su to uvjeti za hrast lužnjak, ali i grm žutilovke prema kojem je šuma, navodno, dobila ime.

Zoran i Damir svojim trudom, entuzijazmom i radom žele i drugima pokazati ljepote šume Žutice kako bi generacije koje dolaze bile svjesne važnosti očuvanja prirode.