Učenici čaglinske osnovne škole najbolje govore japanski

Osnovna škola u Čaglinu jedina je osnovnoškolska ustanova u Hrvatskoj u kojoj se već deset godina uči japanski jezik. A koliko su tamošnji učenici u tomu uspješni potvrđuju i priznanja.

Na održanom natjecanju u govorništvu na japanskom jeziku što ga tradicionalno organiziraju Filozofski fakultet, Veleposlanstvo Japana i Hrvatsko društvo učitelja japanskog jezika, čaglinski su učenici bili najbolji, mnogo bolji od svojih starijih kolega srednjoškolaca pa čak i studenata.

Pozdravom učiteljice Akiko Nishimoto Damjanović na japanskom učenici japanskoga jezika započinju svoj sat. Uz jezik i pismo, uče i o kulturi i tradiciji dalekog Japana. Najteže im je naučiti pisati, dok za riječi i gramatiku kažu da im je laka. Mnogi misle da je to jako težak jezik, ali zapravo nije. Još pogotovo kad učiteljica to pojednostavi što je više moguće i kad učimo kroz igru. To je jako  jednostavno i zanimljivo i jednostavno imate želju učiti o tuđim kulturama, objašnjava učenica Nataša Radoslavljević iz Duboke. Učenici savladavaju i drevnu vještinu origamija, izradu različitih predmeta od papira. Zato ne čudi što svi rado pohađaju tu izvannastavnu aktivnost.

Akiko je z zadovoljna što svoj materinji jezik može predavati u školi, a još se više raduje zbog velikog zanimanja ovdašnjih učenika. Japanski predaje od 2005. Kako su knjige skupe snalazi se na razne načine, a bez obzira na to iz čega uče, rezultati su tu. Zahvaljujući učiteljici Akiko učenici čaglinske škole ne samo da uče već i vole  japanski jezik i japansku kulturu, a to je bogatstvo s kojim se ne mogu pohvaliti ni neke znatno veće sredine.