'Prigorska pripovetka', projekt Poljoprivredne škole Zagreb

Ministarstvo turizma raspisalo je natječaj pod nazivom Promocija i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam 2015 na koji se prijavila i Poljoprivredna škola Zagreb programom 'Prigorska pripovetka'.

U sklopu projekta srednjoškolci su surađivali sa sesvetskim Muzejom Prigorja, a podigli su tradicijski povrtnjak, osmislili originalni suvenir 'Bakin kolač u dedinoj košarici' i izdali su prigodnu kuharicu – 'Prigorska jela moje bake'. Voditeljica projekta profesorica stručnih predmeta Lucija Baškarić,dipl. ing. agr s učenicima Kim Klarin i Tomislavom Hoflerom gostovala je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska u kojoj su predstavili projekt i pripremili prigodan prigorski doručak.

Kim je predstavila suvenir 'Bakin kolač u dedinoj košarici', prigodnu košaricu s prigorskim tradicijskim proizvodima – kolač masnjak i jastučić punjen cvijetom bazge. Tomislav je autor kuharice i prva je generacija maturanta koja je završila smjer agroturist – smjer znanja iz kuharstva, turizma i poljoprivrede te je pripremio 'bele žgance z krampirem'. 

Beli žganci z krampirem

Sastojci:
300 g krumpira
bijelo kukuruzno brašno
voda
ulje
sol

1 manji luk
mast

Priprema:
Krumpir ogulimo, narežemo na kockice i stavimo kuhati u slanu vodu. Kada je krumpir kuhan iz lonca izbacimo polovicu vode te postupno dodajemo kukuruzno brašno miješajući. Žgance miješati tako da se krumpir lagano izgnječi. Gotove žgance, natrgamo i stavimo u jednu zdjelu. Na tavici rastopimo mast te dodamo luk narezan na ploške. Popržimo luk i kad je gotov, maknemo s vatre i prelijemo preko žganaca.

Bele žgance možete poslužiti samostalno ili kao prilog jelima od mesa ili povrća.