Borss i hopss

Vjerujem da ne znate što znači borss i hopss! E to su sprave koje je izmislila Snježana Solar kako bi vježbanje bilo zanimljivije i korisnije.

Riječ je o zakrivljenoj daščici i zakrivljenoj ležaljci. Snježanu je pronašao moj kolega Hrvoje, koji i inače istražuje teme. Ova mu se toliko dopala da me odmah nazvao i poslao linkove. Nisam odmah bila sigurna, jer tko to ima kod kuće, ali Snježanina priča je priča uspješne žene pa je vrijedna upoznavanja.

Ispričala nam je kako je jedan dan šetala šumom i naišla na široku zakrivljenu granu koja joj je bila zanimljiva kao oblik, ali i za stajanje i održavanje ravnoteže. Ponijela ju je kući i našla majstora koji je taj oblik uredio, zahladio, našao drvo i napravio borss, daščicu za vježbanje. Na njoj se održava ravnoteža i rade različite vježbe zanimljive rekreativcima i profesionalnim sportašima. Način je to osvještavanja tijela i mišićne konstrukcije te učvršćivanja zglobova. Iako nam izgleda nestabilno, pravilno zakrivljenje daje točan omjer za razmak stopala pa je tako ravnoteža neupitna. Treba vam naravno instruktor i nemojte to isprobavati sami.

No tu Snježanina mašta nije zaustavljena. Nastaje hopss, krevet, ljuljačka, ležaj, sprava, kako ga god hoćete nazvati. Može se vježbati u dvoje, ali možete i sami. Stojeći, ležeći, klečeći, održavajući ravnotežu, ali možete se i odmarati. Komad namještaja, rekli bi znalci i dizajneri, koji svakako ima mnoge mogućnosti.

Snježana, zaljubljenica u body tehniku Anamarije Jagodić Rukavina, koju smo već predstavili u našoj rubrici, svoja je znanja spojila u rekreativnim tečajevima pa svi koji žive u Varaždinu ili blizu mogu otići i učiti kod nje.