Sam svoj orkestar

On je najpoznatiji i najkomercijalniji one man band u Europi. Zbog samo jednog videa na YouTubeu postao je svjetski hit, pa sad, između ostaloga, ima ugovor čak i s Formulom 1. Upoznajte Mileta Cvijanovića – 'Cigo man band' iz Pule.

Na sebi Mileta nosi def, fus, gungru, šuške iz Indije, bubanj na nozi, gitara, 'jajca', trubica, harmonika, kaže sve zajedno 25 kilograma. Svi ga znaju u njegovom zavičaju, jer Mileta je ulični performer već više od 20 godina, od toga deset 'Cigo man band'.

Kako je Mileta završio na ulici?

Jednostavno, nije mu se dalo biti stolar. Em me vuklo iznutra nešto da budem ulični performer, em sam skužio da ću bolje zaraditi na ulici nego što ću biti nečiji sluga. Onda je sjeo u svoj kombi i gas do daske po Europi. Živio je u njemu deset godina i putovao okolo, najviše po Italiji. Bio je u Bombayu, često radi u Turskoj, stigao je i do Kaira, Dubaija, a dvije godine radio je za Formulu 1 u Bahreinu, po Italiji, Belgiji i Poljskoj.

Zbog jedne snimke na YouTubeu postao je svjetska faca pa ga sad znaju svi i u tuđem zavičaju. Koliko je ljudi to pogledalo, ni sam ne zna točno (op.a. u vrijeme pisanja teksta bilo je 5.637.763 pregleda). Skupilo se nakon te snimke iz 2008. 200-tinjak filmova i ukupno, kako Mileta kaže, 7-8 milijuna pregleda.

Mileta živi život umjetnika slobodnjaka, ulica je njegova pozornica, a kad vidite s kojom lakoćom natjera ljude na ples, jasno je da mu je tamo i mjesto. Bez krivih konotacija. I njegova je supruga performerica, plesačica na svili, te od svoga posla prehranjuju i dvoje djece.

Ne vježbam nikad, čak ni prije kad sam imao vremena, ja vježbam na ulici, sviram dva sata- tri sata na dan
. 'Cigo man band' svirat će na ulici dok ne padne s nogu. Planira uključiti još instrumenata u svoj osobni orkestar, uvesti i step dance i beat box. Može li još veselije? Očito da može. To i je cilj, da ja veselim sebe i tebe, a ti ćeš meni dati valjda neke 'pare' ako imaš. Dovoljan je i smiješak.