'Ero s onog svijeta' u HNK Zagreb

Večeras će na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu premijerno biti izvedena obnovljena opera Jakova Gotovca 'Ero s onoga svijeta'.

Uoči premijere u Dobrom jutru gostovali su pjevači, supružnici u operi i privatnom životu, Stjepan Franetović i Tamara Franetović Felbinger, Ero i Đula te režiser Krešimir Dolenčić.

Opera je nakon više od godinu dana ponovo na repertoaru pod ravnanjem maestra Nikše Bareze. Scenograf predstave je Dalibor Laginja, a kostime Inge Kostinčer obnovila je Dženisa Pecotić. Po prvi put u zagrebačkom HNK u ulozi Gazde Marka nastupit će Siniša Štrok (17. i 19.6.), alternacija je Ivica Trubić (28.6.). U ulozi Dome gledat ćemo Sofiu Ameli Gojić (17. i 19.6.) i po prvi puta Dubravku Šeparović Mušović (28.6.). U ulozi Đule nastupaju Tamara Franetović Felbinger (17. i 19.6.) i Kristina Anđelka Đopar (28.6.), dok Miću (Eru) igra Stjepan Franetović, Mlinar Sima su Ljubomir Puškarić (17. i 19.6.) i Davor Radić (28.6.).

Opera 'Ero s onoga svijeta' već je odavno ubrojena među najuspjelije ne samo hrvatske, već i slavenske komične opere. Praizvedena je 1935., a uskoro će i 700. izvedba u zagrebačkoj Operi.

'Ero s onoga svijeta' je u inozemstvu izveden na više od sto opernih pozornica, dok je libreto preveden na desetak jezika. Brojni osvrti o predstavama postavljenim na stranim pozornicama ocjenjuju Eru zaštitnim znakom hrvatske opere koji prenosi melodije, ritmove, pjesme i plesove svoje domovine u svijet, pri čemu su dramska riječ i glazba idealno spojena. Glazbeni kolorit, bujna orkestracija, živahni ritmovi, pjevne vokalne linije koje neprekinuto teku, u uskoj su vezi s iznimnim libretom Milana Begovića, prepunog duhovitih i domišljatih stihova. Skladatelj i libretist, tražeći duh i stil pučkih pripovijedaka, pronašli su odličnu glazbenu i tekstualnu formula za Eru u folkloru određenih južnoslavenskih skupina, piše o operi HNK.