Uđite u podmornicu iz Drugoga svjetskog rata

Zbog velikog interesa javnosti od danas do nedjelje posjetiteljima Tehničkog muzeja ponovno se pruža nesvakidašnja prilika da razgledaju unutrašnjost svjetskog rariteta, podmornice iz Drugoga svjetskog rata.

Zbog sigurnosnih razloga pri pristupu i ulasku u podmornicu broj sudionika u programu je ograničen a ulazak u podmornicu je na vlastitu je odgovornost, upozoravaju iz Tehničkog muzeja.

Za podmorničare je vezana i priča o Enigmi, njemačkom stroju za šifriranje i dešifriranje poruka. Posjetitelje će čuti koja je veza između šifri, podmornica i računala, kako će sami izraditi šifre, kako ih otkriti te kako napraviti jednostavne naprave za šifriranje. Uz to naučit će i kako napraviti periskop. Posjetitelji će moći pogledati kroz periskop, upoznati se s navigacijskim uređajima, pogonskim postrojenjem, naoružanjem, njezinim radom i čuti priču o njezinoj povijesti.

Mala podmornica P 901, popularno prozvana Mališan, jedan je od najvećih, najtežih i najatraktivnijih izložaka Tehničkog muzeja.

S težinom od 40 tona, dužinom 15 metara i širinom 3 metra ubrajala se u kategoriju tzv. džepnih podmornica. U ratnim uvjetima u njoj su boravila tri mornara i časnik, a naoružana je bila sa svega dva torpeda. Mogla je zaroniti do najviše 55 metara dubine.

Izgrađena je 1943. u Italiji, a službu je cijeli svoj radni vijek obavljala u Jadranskom moru. Posljednji put je u morskoj vodi bila sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća. Radi se o jedinom potpuno sačuvanom primjerku serije od ukupno 26 podmornica te klase, napravljenih u Italiji tijekom Drugoga svjetskog rata.