"Mamma Mia!" večeras pretpremijerno u Komediji

Nakon njujorškog Broadwaya i londonskog West Enda, nakon brojnih izvedbi u svijetu i 52 milijuna oduševljenih gledatelja, najpoznatiji mjuzikl današnjice Mamma Mia! gledat ćemo u Zagrebu, na Kaptolu, u GK Komedija, na hrvatskom jeziku. Večeras je prva od tri pretpremijere.

Redatelj je Igor Barberić, dok orkestrom ravna Dinko Appelt. Visoko je postavljena ljestvica odabira glavnih uloga te su glumci i suradnici kazališta Komedija prošli strogu i napornu audiciju kako bi sve u konačnici zvučalo prema standardima licencije originalnog mjuzikla. U skladu s pravilima licencije pripremao se i dizajn pozornice, koji potpisuje Dinka Jeričević, te kostima, koje je osmislila Mirjana Zagorec. Svaki detalj morali su odobriti nositelji originalnih prava, a posebno se vodilo računa o kvaliteti izvedbe glazbenih hitova.

Unatoč zgusnutom rasporedu, Renata Sabljak, Vanda Winter i Dražen Bratulić našli su vremena biti gosti u Dobrom jutru. Govorili su o tome kako je mjuzikl nastajao, kako teku probe i što od njega očekuju.
Dražen Bratulić osim što glumi, u alternaciji s Đanijem Stipaničevim, jednu od glavnih muških likova, preveo je cijeli mjuzikl, uključujući i sve pjesme. Svi nositelji naslovnih uloga nastupaju u alternacijama, no zbog bolesti Sanje Marin, Renata Sabljak sve je probe posljednjih tjedana odradila samostalno i nastupat će u svim izvedbama do kraja sezone.
 

Nositelj prava za područje bivše države poznati je slovenski skijaš Jurij Franko, koji je prava za izvedbe ustupio kazalištu Komedija za područje Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine na razdoblje od dvije godine. Tako će se u mjuziklu Mamma Mia! moći uživati u iduće dvije sezone, i to ne samo u Zagrebu, nego i na brojnim gostovanjima koja su u planu. Odmah nakon svečane premijere u matičnom kazalištu 18. i 19. lipnja, mjuzikl 26. lipnja gostuje na opatijskoj Ljetnoj pozornici, a zasigurno spektakularno uprizorenje izvedbe jednog mjuzikla, u hrvatskim i svjetskim razmjerima, bit će u pulskoj Areni 5. srpnja. Ovim mjuziklom otvara se i ovogodišnje Osječko kulturno ljeto. Komedija ovim projektom najavljuje svoju obljetničku sezonu u kojoj će proslaviti 65 godina.

Godine 1975. izdana je pjesma "Mamma Mia!". Mjuzikl je do danas izveden u više od 40 zemalja na svih šest kontinenata.