I Japanci svoje kiltove imaju

Kada čujete riječ kilt prvo što vam padne na pamet su škotski kiltovi, no ekipa Dobrog jutra snimila je nešto sasvim drugačije – japanski kilt, kako izgleda, što je potrebno za izradu i mogu li svi naučiti izraditi tu japansku rukotvorinu.

U rezidenciji veleposlanika Japana, ove se subote odvijala radionica umjetničke rukotvorine - japanskog kilta. Kilt je oblik umjetničke rukotvorine u kojem se mali komadi materijala (npr. svila, pamuk i sl.) ručnim šivanjem spajaju kako bi se dobio kilt s raznim motivima, sličan slici. Kilt kao takav je došao u Japan iz Amerike prije možda tridesetak godina. U prvom je redu bio hobi za žene na način da se ostaci tkanine za izradu kimona koriste za izradu raznih upotrebnih predmeta, objašnjava Midori Kubota, voditeljica radionice. Japanski kiltovi nisu u potpunosti dio tradicije, ali ono što želimo postići jest da izradu izvedemo baš na japanski način i tako želimo proširiti japansku kulturu.

Dnevni boravak veleposlanika pretvorio se u pravu malu manufakturu. Komadići tkanina šiju se s unutarnje strane podloge, a onda presavijaju s vanjske. Zatim se kreće se u izradu cijele torbice koju kilt ukrašava poput umjetničke slike. Potrebne su vam samo mirne ruke i malo strpljenja. Članice Međunarodnog kluba žena, supruge veleposlanika i ljubiteljice japanske kulture  dobro su se zabavile na ovoj radionici. U rukotvorini se hrabro okušao i veleposlanik Japana Keiji Ide.

Izrada traje oko sat vremena, iako se na radionici nikome nije žurilo. Ugodno su proveli poslijepodne, obogaćeno kulturom Zemlje Izlazećeg Sunca. Upravo zahvaljujući spoju modernog vremena i tradicionalne japanske vještine vezanja, kilt postaje sve popularniji. Za kraj, svatko je kući ponio izrađenu torbicu - pravo malo umjetničko djelo.