Što sve trebate znati za upis u srednju školu

Zadnjih dana nastave za osmaše i njihove roditelje najvažnije je pitanje - u koju srednju školu će se upisati.  Razgovori o ocjenama, dodatnim kriterijima za upis i bodovnom  pragu raspredaju se do u detalje.


Gosti emisije Dobro jutro, Hrvatska zasigurno mogu pomoći,  jer oni su bili Monika Vričko, načelnica Sektora za srednjoškolski odgoj i obrazovanje MZOS-a, Željka Frković, prof, ravnateljica zagrebačke X. gimnazije i Zlatko Stić, dipl. ing., ravnatelj Prirodoslovne škole  Vladimira Preloga u Zagrebu.

Je su li prijave elektroničkim putem smanjile stres, gužve, nepravilnosti?


Stres oko upisa smanjen je otkada se prijave vrše elektronskim putem - istaknuo je Zlatko Stić, dipl ing., ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga iz Zagreba. Monika Vričko, načelnica Sektora za srednjoškolski odgoj i obrazovanje MZOS-a objasnila je da je upis u neproizvodna zanimanja reguliran kvotama u korist strukovnih škola. To ne znači da pritisak na gimnazije nije i dalje velik, ali roditelji s djecom odmah vide u koji se program ne mogu upisati, pa mogu promijeniti izbor – naglasila je Željka Frković, ravnateljica X. gimnazije iz Zagreba. Bilo je riječi i o uvođenju dodatnih provjera znanja u pojedine srednjoškolske programe za koje postoji izrazito veliki interes.

Prijave obrazovnih programa počinju 26. lipnja i završavaju 30. lipnja. Popis najčešće postavljanih pitanja u vezi s prijavama i upisima u I. razred srednje škole i sažetih odgovora na ta pitanja može se pronaći na stranici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i na stranici www.upisi.hr.