Pobjednici Animafesta

Ruski film "Ne možemo živjeti bez kozmosa" Konstantina Bronzita osvojio je Grand Prix u kratkometražnoj kategoriji Animafesta. Najboljim dugometražnim filmom proglašen je brazilski "Dječak i svijet" Alea Abreua, objavljeno je na dodjeli nagrada u kinu Europa, kojom završava festival koji je ove godine prvi put u svojoj povijesti spojio kratkometražno i dugometražno izdanje.

"Ne možemo živjeti bez kozmosa" nagrađen je kao naoko jednostavna i klasična priča koja kroz majstorski izvedeno čisto vizualno pripovijedanje, nijanse i detalje donosi razvoj dubokog prijateljstva, skršenog gubitkom i žaljenjem, obrazložio je žiri kratkometražnog filma. Žiri za dugometražni fim nagradio je film "Dječak i svijet" jer "inovativno koristi umjetnost, spaja političke i emotivne osjećaje i vodi nas na šaroliko putovanje".

Svaki od članova žirija natjecanja kratkometražnog filma dodijelio je po jednu posebnu nagradu - Yumi Joung njemačkom filmu "Grumeni" Andreasa Hykadea, Jayne Pilling francuskom "Moje drago tijelo" Calvina Antoinea Blandina, Chris Landreth kanadskom filmu "Mjesečar" Theodorea Usheva, Leslie Felperin estonskom "Gospodar" Riha Unta, a Veljko Popović korejskom "Čovjek na stolici" Dahee Jeong.

Isti žiri dodijelio je i Nagradu "Zlatni Zagreb" za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće - američkom "Svijetu sutrašnjice" Dona Hertzfeldta o djevojčici koja putuje kroz vlastitu daleku budućnost te "Zlatko Grgić" za najbolji prvi film snimljen izvan obrazovne institucije - filmu "Amelia & Duarte" portugalskih redateljica Alice Guimaraes i Monice Santos, ironičnoj impresiji kraja ljubavi napravljenoj u duhu technicolora iz pedesetih godina.

Između filmova novouvedenog natjecanja hrvatskog filma kao najbolji je izabran "Život s Hermanom H. Rottom" estonske redateljice s hrvatskom adresom, Chintis Lundgren, priča o suživotu štakora punkera i mačke buržujke, s obrazloženjem da je riječ o animaciji "koja nam donosi priču o nemogućem odnosu uz pomoć vrlo inteligentnog spoja glazbe, animacije i mnogo humora".

Nagradu "Dušan Vukotić" za studentske filmove osvojio je kratkometražni "U međuvremenu" britanskog autora Stephena McNallyja, spoj 3D kompjutorske animacije i ručnog crtanja. Prikazuje empatiju u urbanoj izoliranosti i "prenosi jedinstvenu priču podcrtanu hrabrošću i empatijom prema likovima".

Najbolji dječji film je njemački "Dar" Jacoba Freya o dječaku koji većinu vremena igra video-igrice, dok je najbolji namjenski film video-spot "Paradise Awaits" poljskog autora Tomeka Duckija, koji tematizira Adamovu i Evinu grešnu priču kao underground party.

Posebna priznanja festivala dobili su hrvatski "Tajni laboratorij Nikole Tesle" Brune Razuma, korejski "Prevarant" Sang-hoa Yeona u dugometražnoj kategoriji, danski "Cjelina" Williama Reynisha i korejski "Poslijepodnevni sat" Seo-Roa Oha u studentskoj, te francuski "Lune" Patricka Delagea i Tome Leoruxa u natjecanju dječjeg filma. Selekcijska komisija programa "Animation goes MSU!" najboljim je 'site-specific' radom proglasila austrijski film "Microphobia" Nikki Schuster. Nagradu publike "Mr. M" dobili su kratkometražni "Priča o medvjedu" Gabriela Osorioa te dugometražni "Pjesma mora" Tomma Moorea.

U proteklih šest dana na Animafestu je prikazano više od 300 filmova. Osim bogatim programom projekcija, s atraktivnom temom posvećenom "Alisi u zemlji čudesa", festival se publici približio izašavši iz kina na zagrebačke ulice, tržnice i Zrinjevac, kojima su tako ovih dana šetali Alisa, Ludi Šeširdžija, Bijeli Zec i Gusjenica. Izbor filmova ovogodišnjeg, 25. svjetskog festivala animiranog filma prikazat će se tijekom lipnja u mreži neovisnih kina diljem Hrvatske, od Zeline i Varaždina do Splita i Sinja.