Kupaći kostim kaže kad je dosta sunčanja

Francuska poduzetnica Marie Spinali osmislila je kupaći kostim za žene koji će biti opremljen vodootpornim solarnim kolektorom povezanim sa smartphoneom koji će njegovu vlasnicu upozoriti da na kožu nanese kremu za sunčanje.

Ideja mi je sinula jedan dan kad sam na plaži ugledala djevojku koja je izgorjela na suncu, objasnila je Spinali, vlasnica tvrtke Spinali Design iz Mulhousea na istoku Francuske.

Sjetila sam se i da postoje tegle za cvijeće sa senzorima koji upozoravaju kada je biljci ponestalo vode, pa pomislih da bi možda trebalo izmisliti nešto što bi ljude upozorilo da su se predugo izlagali suncu i da je vrijeme da na kožu nanesu kremu za sunčanje, dodala je. Spinali se nada da će ove godine prodati oko tisuću kupaćih kostima ovog tipa s oznakom "Made in France".

Za početak će se takvi "badići" proizvoditi samo za žene po cijeni od 149 eura i bit će izrađeni po mjeri. Na "badić" je pričvršćen mali crni vodootporni senzor koji mjeri ultraljubičasto zračenje.

Informacija se putem smartphonea ili tableta prenosi vlasnici koja je unaprijed unijela podatke o tipu kože i željenom tipu preplanulosti. Aplikacija na smartphoneu upozorava osobu koja se sunča da je trenutak za nanošenje kreme za sunčanje.

Spinali ističe da je ovaj izum praktičan jer, kada osobe koje se izlažu suncu, pomisle da bi bilo dobro namazati se kremom za sunčanje, obično je već prekasno i najčešće su već "izgorjele" na suncu.

Zamjenica predsjednika Nacionalnog sindikata dermatologa, dr. Claudine Blanchet-Bardon kazala je kako je "zamisao vrlo zanimljiva i vrlo korisna", no upozorava da je i dalje najbolja zaštita od sunca - ne izlagati mu se previše ni predugo.