Daniel Kehlmann - spoj ambicije, talenta i uspjeha

Iako tek u četrdesetoj, Daniel Kehlmann, književna zvijezda njemačkoga govornog područja -  preveden je na više od 40 svjetskih jezika, a knjige su mu rasprodane u više od 3 milijuna primjeraka.

U Zagreb je stigao u povodu 60. obljetnice Austrijskoga kulturnog foruma, a uz predstavljanje najnovijeg romana - gostuje u Muzeju suvremene umjetnosti na temu - "Što nam Europa znači danas".

Njegove su fotografije u izlozima najavljivale dolazak književne zvijezde. Nakon niza uspješnica koje je u Hrvatskoj objavila Fraktura, stekao je i u nas brojne poklonike. Na njemačkoj se književnoj pozornici pojavio 1997. s romanom "Magičan život" Arthura Beerholma. Imao je dvadeset i dvije.

Uspjeh daje slobodu da se okušavate u novim književnim formama, a i dovoljno vremena za pisanje. Ima to i svojih mana, jer ljudi onda mnogo više očekuju. Naravno, ima i onih koji vas ne vole jer ste prodali mnogo knjiga, kaže autor.

To ga ne zabrinjava, jer svaka mu je donijela nagradu i priznanje. O "Slavi" je čak napisao i prigodnu knjigu. Knjiga "Mjerenje svijeta" koju objavljuje 2005. prodana je u milijunskim nakladama, prema njoj je snimljen film, a ušla je u u njemačku školsku lektiru.

Počašćen sam, ali da sam ja profesor, nikada je ne bih uvrstio u lektiru. To je povijesni humoristični roman u kojem se miješaju činjenice i fikcija, mislim da je to malo neodgovorna knjiga, jer ja ne kažem što je istina, a što je izmišljeno.

Vješto se poigrava sa žanrovima, djela mu obiluju humorom za koji mnogi tvrde da je u njemačkoj književnosti teško naći. I Posljednji roman naslovljen "F" neobična je obiteljska saga, koju kaže da je napisao za sve one koji ne vole obiteljske sage. Propituje ljudske odnose, obiteljske vrijednosti, odnos prema Bogu.

Mi znamo i iz pisama Majke Tereze da je i ona imala dvojbi oko postojanja Boga i zato mislim da je to važna književna tema, nisam ju izmislio, ali mislim da se njome vrijedi pozabaviti. Veliko je pitanje i ako žrtvujete sve da biste postali veliki umjetnik, a ispadne da to baš i niste, onda ste smješni, a to se dogodilo mom liku iz romana.

Kehlman za sada sjajno spaja svoju ambiciju, talent i uspjeh.