Europska medijska regata: Pobjedio Kanal RI, HRT četvrti

Na riječkoj jedriličarskoj regati Fiumanki na rasporedu su bile dvije regate. Nakon otvorenja Plavo-zelenog expa na lukobranu, na kojem su se predstavili gospodarstvenici, u 15 sati je startala Europska medijska regata i Rotary Fiumanka. 

U medijskoj regati sudjelovalo je 12 posada medijskih kuća iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Slovačke, Austrije i Italije. Prva je na cilj stigla posada televizije Kanal RI, druga NoveTV, treća je bila mađarska televizija MTVA, a četvrta posada HRT-a, koja tako nije uspjela obraniti lanjsko prvo mjesto.

Sudjelovale su i posade Novog lista, TV Kopera, RTV Slovenije, RTL-a, ORF-a, (Austrija), posada slovačke RTVS televizije te premijerno talijanska TV La Voce dell popolo.

U večernjim satima kod Terminala nastupa klapa "Kamik", a na Gatu Karoline Riječke od 21 nastupaju Sillycons, Neno Belan i Fiumensi. U poslijepodnevnim satima potpisat će se i sporazum o suradnji riječke Fiumanke i tršćanske jedriličarske regate Barcolane.

Već šesnaestu godinu zaredom tijekom nekoliko lipanjskih dana Rijeka je u znaku jedrenja. I ove godine Fiumanka se sastoji od nekoliko regata: uz onu glavnu i najmasovniju, u subotu 13. lipnja, jučer se jedrila navigacijska, noćna Liburnijska regata.

Na šestoj Rotary Fiumanki te trećoj Europskoj medijskoj regati sudjelovat će predstavnici medijskih kuća iz Hrvatske, ali i zemalja Europske unije. Ekipa Hrvatske radiotelevizije jedrit će na ACI-jevu brodu Jezera, a posadi HRT Radio Rijeke pripala je jedrilica Korčula. U obje regate će se jedriti štap i polje, a naslov brani prošlogodišnji pobjednik, posada Hrvatske radiotelevizije.

Glavna promocija jedara i Kvarnera kao turističke te, posebno, nautičarske destinacije bit će u subotu. Tada se očekuje oko 200 jedrilica i više od dvije tisuće sudionika. Jedrit će svi - od malenih, obiteljskih jedrilica do krstaša koji obaraju svjetske rekorde.

Sve je spremno, samo se još čeka dobar vjetar!