Teine slastice i peciva: Čokoladni kolač s rogačem

Čokoladni kolač s rogačem
(za kalup promjera 26 cm)

200 g tamne čokolade
150 g maslaca
prstohvat soli
150 g mljevenog rogača
5 g praška za pecivo
100 g šećera
7 jaja (razdvojiti bjelanjke i žutanjke)

200 g vrhnja za šlag
rogač za posipanje

Na pari otopite čokoladu, maslac i sol. Maknite sa vatre, dodajte žumanjke i promiješajte dok smjesa ne postane jednolična. U zasebnoj zdjeli izmiksajte bjelanjke, postepeno dodavajući šećer, u čvrst snijeg. Jednu trećinu dobivenog snijega dodajte u čokoladnu smjesu i dobro izmiješajte pjenjačom.  Zatim dodajte i ostatak bjelanjaka, izmiješajte te na samom kraju dodajte rogač i prašak za pecivo. Sve zajedno izmiješajte špatulom i stavite u kalup obložen papirom za pečenje.

Pecite pola sata u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° C ili dok čačkalica ne izađe skoro suha (kolač je bez brašna pa ga je bolje manje peći).

Servirajte ohlađen s tučenim slatkim vrhnjem ukrašeno mljevenim rogačem.