Otvoren 8. po redu sajam knjiga i festival autora "vRIsak"

U Rijeci je prije nekoliko trenutaka otvoren 8. po redu sajam knjiga i festival autora "vRIsak". U sljedećih desetak dana, koliko traje manifestacija, ugostit će eminenta imena domaće i inozemne književnosti.

Ove godine će se u programu Balkan Express predstaviti jedan od najvažnijih suvremenih bosanskohercegovačkih pisaca Goran Samardžić, mlada makedonska spisateljica Rumena Bužarovska, čije se knjige ubrzano prevode i u regiji i šire, te autor nekoliko mega bestselera s beogradskog asfalta, srpski pisac Marko Vidojković.

Za ovogodišnji Vrisak organizator je pripremio i jednu novu programsku cjelinu, koja će riječkoj publici omogućiti uvid i u suvremeni europski književni kontekst.

Uz potporu Kreativne Europe, upravo je Vrisak zamišljen kao mjesto gdje će se promovirati autori iz programa Europom u 30 knjiga, velikog trogodišnjeg projekta tijekom kojeg će se na hrvatskom jeziku objaviti najbolji suvremeni autori iz 30 europskih zemalja, a čiji je moto – Čitam, Putujem, Pripadam.

Nikad ne zaboravljajući da se Festival održava u Rijeci, u programu se uvijek posebna pozornost posvećuje promociji riječkih pisaca te na taj način potiče riječka književna scena.

Tako će ove godine na Vrisku biti predstavljene knjige i projekti riječkih autora Zorana Žmirića, Željke Horvat Čeč, Vlade Simcicha Vave, Ane Kandare Šoljaga... a bit će organiziran i okrugli stol o riječkim književnicima koji su istovremeno i glazbenici, pa ćemo čuti i kako pišu i kako sviraju riječki pisci.

Slušat će se i riječke pjesnike koji će nastupiti u programu Nemoj stat (u kojem će svatko moći čitati, ali ne više od jedne pjesme), upoznati se s djelovanjem riječke radionice kreativnog pisanja, te družiti s Riječanima na koncertima poslije čitanja.