Suvremeni austrijski dizajn

 80-ak predmeta austrijskoga suvremenog produkt-dizajna od večeras će se moći vidjeti u Klovićevim dvorima. Izložba "Primijenjeno i suvremeno" postavlja se u povodu 60. obljetnice rada Austrijskoga kulturnog foruma u Zagrebu i ususret Danu D, međunarodnom festivalu dizajna koji će se održati početkom srpnja.

Za zagrebačko predstavljanje austrijska je dizajnerska udruga izabrala mahom mlađe dizajnere i njihove suvremene ili futurističke unikatne predmete ili one rađene u manjim serijama.

Najzanimljivije na austrijskoj suvremenoj dizajnerskoj sceni je da se objekti ručno izrađuju najstarijim obrtničkim tehnikama. One su posebice privlačne mladim dizajnerima koji ih interpretiraju na suvremen način, inovativno, novim materijalima, bojama i oblicima, kaže Bettina Steindl, kustošica izložbe.

Fini porculan prožet nitima s austrijske narodne nošnje, stolac koji je ove godine osvojio prestižni njemački Red Dot, samo su neka od rješenja koja nastaju u manjim manufakturnim radionicama ili obrtima.

Austrijski dizajn nije toliko međunarodno poznat kao skandinavski ili talijanski, ali priznate su manje radionice i autorske grupe koje žele nastaviti tradiciju poznatih prethodnika, slavnih bečkih radionica, smatra Georg Christian Lach, predsjednik Austrijskoga kulturnog foruma.

Oko 1300 članova ima Udruga Designaustrija, treće po starosti dizajnersko Udruženje u Europi koje s hrvatskim kolegama u okolnostima u kojima radi, dijeli i slične probleme.

Moramo biti svjesni kako je kod naručitelja uvriježeno mišljenje da je dizajn dodatni trošak, a mi ih upornošću moramo uvjeriti kako to nije trošak već investicija. Nažalost, u vremenima gospodarske krize to je puno teže, objašnjava Severin Filek, ravnatelj udruge Designaustria.

Mnoge će studije još biti napravljene prije nego koji od ovih predmeta postane dio industrijske proizvodnje. Puno prije, već idućega lipnja Hrvatska svoj dizajn predstavlja u bečkome Museumsquartiru.