NY Times: U Zagreb se lako možete zaljubiti

New York Times objavio je vodič za turiste '36 sati u Zagrebu' u kojem im savjetuje što posjetiti i kako se najbolje provesti ako ih put nanese u hrvatsku metropolu. Autor teksta Alex Crevar prepun je hvale za glavni grad Hrvatske.

Iako je godinama Zagreb bio samo prolazna destinacija na putu turista prema božanstvenoj hrvatskoj obali i otocima, to više nije tako. Broj turističkih posjeta porastao je za 20 posto otkada je Hrvatska ušla u EU, piše NY Times. Grad je obogatio svoju turističku ponudu brojnim jazz-salonima, bistroima i dizajnerskim atelijerima, ali i brojnim novim hostelima. Za sve one koji se u Zagreb zaljube, tvrdi autor teksta, straha nema - grad je i dalje zadržao svoj starinski ulični šarm.
Prilikom posjeta Zagrebu, preporučuje NY Times, obavezno morate posjetiti Kaptol i Katedralu te Donji grad. Ogladnite li pritom, obavezno posjetite slastičarnicu Amelie, u kojoj se može uživati u fantastičnim kolačima i tortama te kavi. Tu je i vinoteka Bornstein, prva privatna vinoteka na području bivše Jugoslavije, piše list.

List ističe kako Zagrepčani veoma drže do tradicije i običaja. Svakoga dana, točno u podne, oglasi se glasovitii top s kule Lotrščak, a svake subote purgeri (kako stanovnici hrvatske metropole zovu sami sebe) uređuju se s posebnom pažnjom i upute se u jedan od cafea na zagrebačkom glavnom trgu kako bi vidjeli i bili viđeni. Tradicija je to, ističe NY Times, koju ne želite propustiti.  

NY Times svojim čitateljima dalje preporučuje da svakako posjete crkvu sv. Marka, Muzej prekinutih veza, Pod starim krovovima, kulu Lotrščak, tržnicu Dolac, Trg bana Jelačića, Radićevu ulicu i dućane koji se ondje nalaze, Muzej suvremene umjetnosti, Hrvatsko narodno kazalište, bistro Fotić, Tkalčićevu ulicu, Botanički vrt…