Genijalac Darijan

Darijan Gudelj, sedmaš iz Splita, divi se Einsteinu i Tesli. Dobitnik je dvaju Oskara znanja iz matematike. Očekuje i treći, a ravnateljica osnovne škole Manuš mu je obećala: ponovi li uspjeh četiri puta - vodi ga u Hollywood.

Dijete kakvo je Darijan Gudelj rijetko se rađa. Matematika je njemu - prava šala. Lakoću s kojom na kraj izlazi i s najtežim zadacima, divota je gledati.

Darijan je prvak županijskih i državnih natjecanja u petom, šestom i sedmom razredu. Ljubav prema matematici osjetio je još u vrtiću, a njegova mentorica ju je savjetima razvila i oplemenila. Za savladavanje novog gradiva potrebno mu je tek nekoliko minuta! Njegov je moto: prati na satu, a kad zapne - zna se. Prvo pokušavam riješiti, a onda ako ne ide onda ispočetka. Ali nikako odustati. Savjet učenicima? Da treba uvijek biti uporan i to se uvijek isplati, ističe Darijan.

Za natjecanja se ipak treba malo oznojiti. Za školsko natjecanje se priprema manje, a to je većinom zadaća, zadaci s prijašnjih natjecanja. Meni je profesorica dala i dvije knjige da ih mogu proučiti, priča mladi genijalac.

I za kemiju i fiziku Darijanu vrlo malo treba. U uspjeh on uistinu pretvori sve što voli. Ne pretjerujemo. Diči se medaljama u taek won do-u. S kolegama će školu predstavljati i na natjecanju iz hrvatskog jezika.
Ja sam znatiželjan, može se tako reći. Na primjer kada nešto čujem, onda pogledam zašto je to tako, i drago mi je stvoriti nešto što će tako po mojim zapovijedima raditi, objašnjava Darijan. Zaljubljen je zato u robote, koje s prijateljima usavršava u Zajednici tehničke kulture. Treba li naglasiti - nagrade osvaja i u robotici.

Odlikaš može biti sve bolji samo u odličnom razredu, punom pravih prijatelja. Nije život samo matematika, kaže Darijan. Treba i u kino ići, vikendom s izviđačima. A dogodine, možda i preko oceana.

Jedno spontano, specifično obećanje na našem putu za Zagreb, U autu za vrijeme vožnje ja sam rekla da njegovi četverostruki rezultati na državnoj razini, prva mjesta, zaslužuju jednu posebnu nagradu, a to je odlazak na pravu dodjelu Oskara u Ameriku. Kako sada stvari stoje ja očekujem da će Darijan i to ostvariti i da nas taj put čeka, smatra ravnateljica Osnovne škole Manuš Marita Guić.

I zato se novac već pomalo skuplja. Traže se donatori. Kontaktiraju američka sveučilišta - treba ih posjetiti. O našem svestranom, vrijednom i dragom Darijanu, uvjerena je ravnateljica, svijet će još puno čuti.