Festival pameti

Američka zaklada Martin Gardner 2010. je u cijelom svijetu pokrenula Festival pameti (Celebration of Mind) koji bi ljude podsjetio na radost razmišljanja. Riječ je o temi kojoj je Gardner kao publicist posvetio cijeli život - popularizacijom mozgalica i kreativnih igara.

Danas se Festival pameti realizira u više od 150 zemalja, na svih 7 kontinenata. Čak i u našem susjedstvu, u Novom Sadu, zahvaljujući autoru mozgalice Doris mr. Zdravku Živkoviću. Na festivalu posljednje dvije godine - s vrlo zapaženim rezultatima sudjeluju i učenici osječke Ekonomske i upravne škole.

Korina, Martina i Karlo učenici su osječke Ekonomske i upravne škole, koji su se, kao jedini hrvatski predstavnici uspjeli plasirati u završni dio natjecanja na 5-om Međunarodnom festivalu pameti u Novom Sadu, održanom prošloga mjeseca. Osvojili su 20., 30. i 42. mjesto u konkurenciji 1200 natjecatelja iz 12 zemalja regije. Riječ je o natjecanju u kojem se kreativnost pokazuje rješavanjem igre pod nazivom Doris. Slagalica je to 1 036 kombinacija triju boja. Ima čak 13 kombinacija više od Rubikove kocke.
Sudjelovanje na Festivalu pameti puno znači školi ali i učenicima. Što god u životu radili, trebamo kreativnost i strategiju kako bismo ostvarili ciljeve. A ako se usput i zabavljate - nema boljega, kažu. Na festivalu upoznaju druge učenike s kojima sklope prijateljstva koja će možda trajati i duže nego  njihovo školovanje.