60. godina škole suvremenoga plesa Ane Maletić

Djelo Ane Maletić, njezino znanje, upornost, temeljitost i kompleksnost bavljenja umjetnošću pokreta, a posebno osnivanje škole suvremenoga plesa, obilježilo je našu kulturnu povijest i usmjerilo razvoj suvremenoga plesa.

Počeci njezina rada sežu u rane 30. prošloga stoljeća. Riječ je o cijelom jednom umjetničkom životu u kojem je ples bio osobni izbor, ljubav i usud ili kako je sama Ana rekla, životna opsesija.

U prvih 10 godina rada kroz školu je prošlo više od 1000 polaznika i oko 300 redovnih učenika. Škola je nastupila u 170 javnih produkcija u zemlji i inozemstvu, a svoj je rad okrunila 1962 osnivanjem Studija za suvremeni ples i Verom Maletić kao umjetničkom voditeljicom.

Iz škole suvremenoga plesa izlaze naraštaji pedagoga umjetničkog i terapeutskog profila. Ona je formirala plesače i koreografe prisutne u svim bivšim i sadašnjim ansamblima, scenama i projektima.

U emisiji Hrvatska uživo gostovale su Normela Krešić Vrkljan, ravnateljica škole i Mirta Rebrina učenica koja će uskoro diplomirati i odlazi na akademiju u Beč. Pogledajte videoprilog.