Utrka neretvanskih lađa na Jarunu

Marin Ćulum iz Ploča prije 3 mjeseca dovezao je neretvansku lađu u Zagreb, na Jarun i okupio ekipu za nastup na utrci lađa 8. kolovoza. Treniraju tri puta tjedno ujutro prije posla od 5:30-7:30.

Kao što znaš ja sam dijete Neretve, svi moji preci su s Neretve. Pošto sam s 14 godina došao u Zagreb, srce je uvijek vuklo za zavičajnim krajem, pa je ljubav prema domu u meni veća i izraženija nego možda kod nekih koji nikada nisu napustili svoj rodni kraj. Ove godine sam okupio prijatelje iz cijele Hrvatske koji su bili dio mene kroz srednju školu, fakultet i sada posao. Moram priznati da su momci izuzetno hrabri samim time što su prihvatili ovaj izazov, a da ne govorim o ranojutarnjem ustajanju  tri puta tjedno da bi maksimalno odradili svaki trening, priča Marin.

Primarni cilj mu je promocija lađe kao kulture i baštine Hrvatske, dizanje svijesti kod građana Hrvatske o njenoj tradiciji, čuvanje od zaboravi i izumiranja fosila brodogradnje. Samo za usporedbu, Sinjska alka je stara 300 godina, Neretvanski gusari 1.300.