Ljepota je u različitosti

Često znamo reći kako je ljepota u različitostima, no mislimo li isto i kada različite od nas vidimo u našem društvu? Izbjeglice i azilanti koji žive u Zagrebu svakodnevno dolaze u Centar za mirovne studije - svaki sa svojom pričom. Bio je to samo jedan od poticaja da nastane slikovnica Šarene priče.

Nerijetko na ulicama možemo vidjeti ljude naoko drukčije od nas, poput Mirsada, jazz-glazbenika podrijetlom s Kosova. Kako se zaljubio u Hrvaticu, prije tri godine novi je dom došao stvoriti u Zagrebu. Oženio se, pronašao posao, no svakodnevne mu situacije otežavaju da se ovdje osjeća kao kod kuće. Iako još nema status hrvatskog državljanina, nego samo privremeni boravak, iz Hrvatske ne namjerava otići. No Mirsadova priča samo je jedna u nizu sličnih.

Stoga su u Centru za mirovne studije došli na ideju izraditi slikovnicu Šarene priče.  U projekt su uključili studente dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Do oblikovanja slikovnice je došlo nakon što su se studenti družili s izbjeglicama koje su im ispričale priče. Na temelju tih razgovora oni nisu samo ilustrirali slikovnicu, već i upoznali jedni druge.

Slikovnica je ponajprije namijenjena vrtićima i školama, ali sve je više zainteresiranih za upoznavanje Šarenih priča. A to je, kaže Mirsad, čija je priča također u slikovnici, odličan početak za upoznavanje i prihvaćanje drugih, samo naizgled drukčijih.