Kaštelanski vatrogasci-ronioci

Vatrogasce ili ovakvo vatrogasno vozilo doista imate rijetko prigodu vidjeti u emisiji More. Gotovo stotinu vatrogasaca ronioca sudjelovalo je ovdje u Kaštelima na stručnom skupu 'Ronjenje u vatrogastvu'. Nisu se samo slušala stručna predavanja već su vatrogasci odlučno krenuli i u čišćenje kaštelanskog podmorja.''

Vedar i sunčan dan s bonacom za ronilačku akciju 'Čista Kaštela'. Dobro raspoloženje i među stotinjak vatrogasaca - ronilaca koji čiste podmorje, kao i među pomagačima s barki, članovima kaštelanskih pomorsko-ribolovnih društava. Svejedno koliko puta ronioci čiste, uvijek se nađe iznenađujuće mnogo otpada u moru. Gume svih profila i veličina, kompleti metaka, sve vrste metala, evo i jedne stare kase .....

Nije to od jučer, vidite to po ostacima, odnosno po biljkama koje su se uhvatile, po školjkama na te dijelove metala, to je dugi niz godina pod vodom, e sad kako mi ronioci naletimo na koji dio tako to izvadimo van, kaže Igor Medvedovski iz DVD Jastrebarsko.

Imaju kaštelanski vatrogasci i svoje lijepo i funkcionalno plovilo. Tri dana su vatrogasci - ronioci izmjenjivali iskustva i slušali stručna predavanje u Divuljama. Uz hrvatske vatrogasce tu su i gosti iz Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Među dvije i pol tisuće profesionalnih vatrogasaca ima 120 ronilaca. Treba još do kraja urediti i uskladiti zakon o vatrogastvu s pravilnicima vezanima za ronjenje, kaže nam jedan od vatrogasnih čelnika Mladen Vinković. 'To će uglavnom biti dobrovoljci , nikoga se neće tjerati u takav posao, u takvu specijalnost, mora voljeti taj posao i uživati u tome, i kroz ovakve radove, ali bit će sigurno vremena i za ''happy' urone kao što smo ih i  mi imali tijekom ovog skupa.

Svoj posao voli i uživa u njemu i zagrebački vatrogasac Dražen Čanić. Upravo je on jedan od dobrovoljaca koji je vatrogasne vještine nadogradio i ronilačkim. Ja sam bio ronilac rekreativni i prije nego što se u našoj postrojbi osnovao ronilački tim i  normalno, prirodno da sam se priključio ronilačkom timu nakon osnutka, ističe.

Najvažnije je korištenje raznih vatrogasnih alata i pod vodom. Niz je različitih situacija kad vatrogasac mora zaroniti u more, jezero ili rijeku.