Hodanje na recept

Vaš bi vas liječnik mogao iznenaditi novošću u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, i uz uobičajene provjere krvnoga tlaka i šećera, ispitati i vašu tjelesnu aktivnost, pa vam još propisati recept - za kretanje. Tako se ne smanjuju samo troškovi liječenja, već i stopa od 8 posto ukupne smrtnosti zbog nedovoljnog kretanja.

Zbog suvremenoga načina života nedostatna je tjelesna aktivnost postala 4. vodeći rizični čimbenik smrtnosti. Povezana je s četiri tisuće smrti na godinu u Hrvatskoj, pa bi tomu trebala doskočiti inicijativa Vježbanje na recept.

Budući da su brojna istraživanja dokazala kako tjelesna aktivnost i vježbanje zapravo imaju potencijal kao i brojne druge terapijske metode. Dakle, to su djelotvorne metode, efikasne metode koje se nažalost nedovoljno danas primjenjuju u praksi, ističe Renata Kutnjak Kiš, spec. epidemiolog, voditeljica Djelatnosti za javno zdravstvo MŽ.

Stoga je, među prvima u Hrvatskoj, međimurski Zavod za javno zdravstvo, u suradnji sa zagrebačkim Fitnes učilištem, počeo provoditi edukacije zdravstvenih djelatnika o tome kako je vježbanje - lijek.