'Budi dobar kao Jan'

Jan Tomislav Vrbić bio je jedno od prve djece s Downovim sindromom koje je integrirano u redovni školski sustav. Prošlo je osam godina od tada, a njegova prva učiteljica Ivančica Tajsl Dragičević zabilježila je u dnevniku sve što se s Janom događalo tijekom te integracije. Bila je uspješna jer Jan je danas dečko koji gleda na budućnost s veseljem.

Dnevnik je ovih dana postao knjiga - s posebnom porukom. Ja sam htjela podijeliti sa druima da se ne trebaju toga bojati. Ja sam se bojala jako ali iz mog iskustva mogu svima reči treba krenuti dalje treba pokušat uhvatiti se u koštac sa svim izazovima i probat ih rješit ovako uspješno kao što smo mi, priča Janova učiteljica.

Ja sam od Jana kroz 4. godine što je bio učenik mog razreda naučila puno više nego on od mene, naglasila je Ivančica. Jan joj uzvraća komplimente. Ja sam ponosan na nju - što si rekao što ćeš kad si dobio knjigu Budi dobar kao Jan - napisat ću knjigu budi dobar kao Ivančica, otkriva Jan.

Učiteljica Ivančica je prevladala strah i sve predrasude, a u tome joj je pomogao Jan već pri prvom susretu.
Taj dan kad sam znala da ću upoznati Jana nisam znala kako ću reagirati, ja nisam znala ali Jan je znao prišao je do mene prošao onih nekoliko stepenica pružio mi je ruku i rekao ja se zovem Jan, prisjeća se. Svi su strahovi nestali u tom susretu, a proletjele su i četiri prve godine i Jan je krenuo u nove pobjede. U tome su mu pomagali mnogi asistenti u nastavi.

Pomoćnici u nastavi su se izmjenjivali, kao i učitelji i nastavnici, ali razredni kolege punih su osam godina bili Janova ekipa.

S Janom idem od 1. razreda u školu. U početku mi je bilo malo čudno jel nikad nisam susrela dijete s Downovim sindromom ali smo se ubrzo svi privikli na njega i počeli se družiti s njim. Nikad ga nisamo odvajali od ostalih, priča razredna kolegica Nika BlazinićNaučio nas je mnogo toga o odnosima među ljudima, o tome kako nema razlika, samo je bitno kakava je uistinu osoba. On je vrlo poseban čovjek, ističe Luka Bočkaj.

Jan je stvarno poseban najbolji učenik naše škole i nešto što se u mom profesionalnom živout najljepše dogodilo, ne skriva svoje simpatije učiteljica Ivančica.

Vrlo su posebni i njegovi planovi za budućnost. Upisat ću se u Srednju školu za pjevače - odlično - bit ću slavan i bogat, otkriva planove Jan. Veseli se srednjoj školi, ali je pomalo tužan jer napušta svoju školu u kojoj je toliko toga naučio.