Kako se na prirodan način zaštititi od sunca

Sunce i izlaganje sunčevim zrakama imaju vrlo povoljan učinak na organizam i važni su za naše zdravlje. Izlaganje suncu omogućava stvaranje D vitamina koji je neophodan za apsorpciju kalcija i fosfora i na taj način jača kosti i sprečava osteoporozu. Osim toga podiže imunitet, sprečava pojavu kardiovaskularnih bolesti i upalnih stanja organa i ima blagotvoran učinak kod kožnih oboljenja ( psorijaza, ekcema…)

Sunce također ima pozitivan učinak na naše raspoloženje, djeluje protiv depresije, a toplina daje osjećaj ugode. Izlaganje suncu stimulira proizvodnju melatonina, hormona koji regulira san, raspoloženje i ima pozitivan utjecaj na imunitet.

Nažalost tu su i negativni učinci izlaganja sunčevim zrakama. Predugo i prečesto izlaganje sunčevim zrakama izazva opekline, isušivanje, starenje kože, pojavu pjega, smanjenog imuniteta i u nekim slučajevima pojavu karcinoma kože.

Stoga je potrebno, prije izlaganja suncu, kožu adekvatno zaštititi. Umjesto industrijski proizvedenih sredstava za sunčanje, predlažemo vam da izradite sami pripravke za sunčanje, brže tamnjenje i njegu poslije sunčanja od posve prirodnih sastojaka.

Ulje za sunčanje izradite tako da pomiješate biljna ulja buritija i čileanske maline, sredstvo za brže tamnjenje kože pripremite od macerata mrkve a za njegu poslije sunčanja koristite pripravak hidrolata lavande i paprene metvice pomiješan s gelom aloe vere. 

Gost emisije Dobro jutro, Hrvatska, aromaterapeut Saša Radulović pokazat će vam kako ih pripremiti: