Pula - Europska unija u malom

2020. jedan irski i jedan hrvatski grad ponijet će titulu europske prijestolnice kulture. Od devet naših gradova koji su se prijavili na natječaj, u uži su izbor ušla četiri. Među njima je i Pula, koja se prva kandidirala za buduću kulturnu prijestolnicu.

Pula. Grad rimske, austrougarske, talijanske, hrvatske, histarske i istarske kulture. Europska unija u malom. Što bi joj donijela titula kulturne prijestolnice?

Radi se o tri milijuna eura koje financira Europa, desetak milijuna eura koje treba financirati nadležno ministarstvo, i normalno onaj dio koji se odnosi na lokalni proračun, objasnio je Boris Miletić, gradonačelnik Pule.

Kao povijesno vojni grad, Pula se na natječaj prijavila temom demilitarizacije kroz kulturu. U njegovoj je izradi sudjelovalo oko 400 građana. Autori koncepta uvjereni su kako bivša glavna ratna luka Monarhije ima velike šanse pobijediti.

Simbol pulske kandidature je astronaut. U spomen na Puljanina i jednog od osnivača moderne astronautike, Hermana Potočnika Noordunga. A proglašenje Pule prijestolnicom kulture planira se u svemirskoj stanici.

Proglašenje grada-pobjednika očekuje se u veljači iduće godine. Pred Puljanima je, dotad, još mnogo posla.