Mirisno bilje - posebnost Dalmacije

Miris lavande, ruzmarina, kadulje i još mali milijun bilja začinjeno morem, točnije njegovom esencijom - morskom soli  -  sve je to ono što čini posebnost Dalmacije. Upravo to, jako zdravo - posebno danas kada u svijetu vlada zdravi pokret življenja bila je nit vodila za napraviti novu priču o Dalmaciji širom svijeta.

Zašto to silno prirodno bogatstvo koje nam je jednostavno dano - ne iskoristiti? To je upravo bila nit vodilja splitske kozmetičarke s dugogodišnjim stažom Ane Jović. Nakon jednog seminara u Francuskoj prisjetila se prirodnih kozmetičkih recepata starijih gospođa.

Već duže vrijeme Ana sama radi svoju kozmetiku i ne samo kozmetiku već je otkrila da se od gline, kadulje i još nekih tajnih sastojka može napraviti i kvalitetna zubna pasta. Otkrila je, kaže, i kako se neke starinske recepture koriste krivo. Primjerice kantarionovo ulje mnogi koriste za sunčanje.

I opet hrvatska stvarnost i na ovom primjeru. Naše bogatstvo bolje su prepoznali stranci nego mi sami, tvrdi Dubravko Mage voditelj splitskog spa Centra. Nijemci, Austrijanci, Belgijanci, a posebno Skandinavci - traže ulja i kozmetiku od domaćih dalmatinskih sastojaka. Mnogi stranaci bolje su upoznati s blagodatima maslinovog ulja i kao ga pravilno upotrebljavati - nego mi Dalmatinci, dodaje Mage.

I Ana i Dubravko posebno su ponosni kada odu na neki seminar izvan Lijepe naše i domaćin za primjer uzme hrvatsku - dalmatinsku  prirodu kao nepresušno bogatstvo - biljaka, sunca i mora. No, ubrzo opet se vrate  u hrvatsku stvarnost.

Nemamo naime, još uvijek prave proizvođače raznovrsnog ljekovitog bilja - a oni koji se odluče na to čeka ih duga duga broba s administracijom. No, vjeruju da će kozmetika s pridjevom dalmatinska jednom postati svjetski hit, poput one iz Provanse.