Više od 150 filmova u Noći hrvatskog filma i novih medija

Nakon dobro posjećenog prvog izdanja, Noć hrvatskog filma i novih medija nastavlja promicati domaći film, od 18 sati do dva sata iza ponoći u devet hrvatskih gradova u subotu će se prikazati od 150 filmova, žanrovski i tematski podijeljenih u nekoliko cjelina.

Za Noć hrvatskog filma kina su prošle godine bila prepuna, a kako donosimo za svakoga ponešto ponovno očekujemo dobar odaziv publike, rekla je Irena Škorić, umjetnička voditeljica te manifestacije za Hinu.

Otvorenje u kinu Europa počinje koncertom "Melodije velikog ekrana" ansambla Acoustic Project, glazbenim vremeplovom kroz povijest hrvatske filmske glazbe u aranžmanu Frane Đurovića i Dubravka Palanovića. Uz kadrove pojedinih filmova izvest će se glazba iz filmova "Vlak u snijegu", "Glembajevi", "Malo misto, "Sinji galeb", "Bitka na Neretvi", "Baltazar", "Čudesna šuma, "Ciguli Miguli", "Kužiš stari moj", "Breza", "Tko pjeva zlo ne misli".

Uslijedit će jedini hrvatski Oscarom nagrađeni film, "Surogat" te kolaž kratkih filmova iz prve polovice prošlog stoljeća s crticama iz života starog Zagreba i Dalmacije te, među ostalim, prvi hrvatski zvučni film "Šešir" Oktavijana Miletića iz 1937. i digitalno restaurirano "Ogledalo" Ante Babaje u spomen na petu obljetnicu redateljeve smrti.

Noć donosi i dvije premijere - hrvatsku, dokumentarnog filma "Yulia" Jakova i Dominika Sedlara te zagrebačku, igranog filma "Sveci" Ivana Perića. Prvi je jedini biografski film o toj ukrajinskog političarki, ikoni Narančaste revolucije, koji donosi 'pogled izbliza' u njezin život te, među ostalim, komentare Vaclava Havela i Paola Coelha, dok tekst interpretira Armand Assante.

Druga premijera održat će se točno u ponoć u Cineplexxu Centra Kaptol, a riječ je o lepršavoj mediteranskoj komediji o prijateljima koji sitnim kriminalom pokušavaju riješiti svoju egzistenciju.

Prikazat će se i rijetko prikazivani, digitalno restaurirani filmski klasici "Kameni horizonti", "Posljednji podvig diverzanza Oblaka", "Pad Italije", "Plavi 9", "Carevo novo ruho", "Ambasador" i "Transatlantic" Mladena Jurana, u kojemu glumi i Melita Jurišić, danas zvijezda Mad Maxa, te filmovi doajena dokumentarnog filma, "Moj prvi radni dan" Miroslava Mikuljana, "Koliko to vrijedi" Kreše Golika, "Rubne slike gladi" Nenada Puhovskog i "Oslobođenje Zagreba" Branka Marjanovića.

Prve projekcije rezervirane su u svim gradovima za najmlađe i oni će imati priliku pogledati "Šegrta Hlapića", "Čudesnu šumu", "Muhu Zunzu", "Čarobnjakov šešir", "Vlak u snijegu", "Vuka samotnjaka", "Kravu na mjesecu", "Baltazara", "Duh u močvari", "Duh babe Ilonke" te proslavljeni "Izgubljena olovka" Fedora Škubonje iz 1960. koji je u Veneciji ovjenčan Zlatnim lavom, a u Cannesu uvršten među deset najboljih dječjih filmova svih vremena.

Poseban program priređen je i za područje medijske umjetnosti, s recentnim radovima Dalibora Martinisa, Borisa Cvjetanovića, Matije Debeljuha, Borisa Greinera, autora raznovrsnih autorskih pristupa unutar video i filmske umjetnosti.

U sklopu manifestacije održat će se i tribina "Hrvatski film i financiranje koprodukcija: između umjetnosti i interesa", koja će pokušati odgovorit na pitanja koja izazivaju dvojbe na tu temu - na koji su način dosad realizirane koprodukcije u kojima je sudjelovala hrvatska kinematografija, osobito sa susjednim državama, jesu li se ti projekti isplatili u umjetničkom i financijskom smislu, jesu li ostvarene koprodukcije bile u korist sviju ili je netko slabije prošao te koja je budućnost filmskih koprodukcija u Europi i svijetu. Sudjelovat će, među ostalima, Veljko Bulajić, Jakov Sedlar, Krešimir Košutić, Vinko Grubišić i Sanja Ravlić.