Nakon slučaja 'Elementarne čestice', slučaj 'Plavi nosovi'

Dvojica avangardnih ruskih umjetnika, koji djeluju pod imenom "Plavi nosovi", prošli su cijeli svijet, ali samo su, tvrde, u Zadru doživjeli cenzuru svojih djela.

Aleksandr Šaburov
i Vjačeslav Mizin, nakon što je s njihove izložbe - sinoć otvorene u Gradskoj loži u Zadru - izbačeno nekoliko radova s temom islama, kažu da takvo što u Hrvatskoj - nisu očekivali. Oni radovi na kojima je Osama bin Laden procjena je da bi iz sigurnosnih razloga zbog svih poznatih događaja, da bi bilo bolje da se to ne izlaže, rekla je viša kustosica Ljubica Srhoj Čerina.

Na tržištu njihovi radovi vrijede između 6.000-10.000 eura. Sporne montaže koje su izbačene s izložbe u Gradskoj loži već su izlagane, ali ne poslije ubilačkog napada na Charlie Hebdo. Svejedno, odluka ih je - iznenadila. Imamo izložbu bez svoja dva rada. Čečenska Merlinka i Osama bin Laden nigdje nisu zabranjeni. U Rusiji mi kritiziramo sve, smatra Šaburov.

Žestoki kritičari tranzicije ne libe se ismijati svakoga. Putin, Bush, kraljica Elizabeta svi su se našli na njihovu umjetničkom tapetu. Ipak, instalacija "Poljubac vojnika" - zabranjena je u Rusiji. Dvojac koji je aktivan petnaest godina na sceni - ne odustaje. Doista mislim da bi se društvo skupa s nama najmanje trebalo bojati političara i njihova utjecaja, izjavio je Mizin.

No, politika je ipak utjecala na sve. Nakon dubrovačkog slučaja - imamo i zadarski. Ja smatram da strah nije dobar, ali strah se uvukao među ljude, rekla je Srhoj Čerina. Pa su tako "Plavi nosovi" u Zadru dobili po nosu. Kolekcionar čijom zaslugom dvojac izlaže - tvrdi da se ovo moglo dogoditi bilo gdje u svijetu jer je promijenjena percepcija sigurnosti.

Ovdje je riječ o kulturi, no može li se ta paranoja polako uvući i u druge sfere društva u Dnevniku HTV-a komentirao je sociolog Krešimir Krolo sa Sveučilišta u Zadru.