Udruga Gačanka radi na očuvanju tradicijskih zanata i vrijednosti

Kada je prije više od deset godina u Otočcu osnovana Udruga za očuvanje tradicijskih zanata Gačanka, još se nije dalo naslutiti koliko će zapravo imati iznimno značajnu ulogu u očuvanju i oživljavanju tradicije ženskog rukotvorstva u nadolazećim godinama svekolikog preporoda Like, posebno revitalizacije baštine i tradicijskih vrijednosti u Ličko-senjskoj županiji na podlozi suvremenih etnološko-ekoloških trendova. Iz početne intencije rekonstruiranja originalne narodne nošnje za potrebe otočkog folklornog društva postupno je oživjela i prava radionica vune i izrade tradicijskih predmeta za kućanstvo i odijevanje.

Udruga Gačanka od samih je početaka radila na očuvanju tradicijskih zanata i vrijednosti . U jedanaest  godina postojanja svoje su mjesto i županiju predstavili bezbroj puta te time lički kraj i Otočac stavili na europsku kartu onih područja koja najviše drže do očuvanja materijalne baštine. 

Za sada je 15tak aktivnih članova svih životnih dobi. Tradicijske motive na odjevnim predmetima predstavljaju  i  na modnim revijama kako bi mladima pokazali kako se i oni mogu primjenjivati u suvremenom životu.

Gačanke su članice klastera Kolo  koju čine 12 različitih udruga jugoistočne europe i  Mediterana a zajednički cilj im je jačanje i očuvanje tradijskih zanata u lokalnoj zajednici.